MVDr. Přemysl Rabas

  • Chomutov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2022 7:38:00

Zákony s decentralizací výroby elektřiny zatím nepočítají. Vážná chyba

Zákony s decentralizací výroby elektřiny zatím nepočítají. Vážná chyba

Komentář na facebookovém profilu k energetické připravenosti obce Hrušovany.

 Starosta Hrušovan Petr Šmíd instaloval na obecní budovy soláry k výrobě elektřiny dávno předtím, než to bylo v kurzu. Obecní vůz jezdí na elektřinu, na obci pracuje referent pro životní prostředí a plány na zvýšení energetické soběstačnosti obce, to se skvěle poslouchalo.

Ostatně stačí se projít po upravené návsi a okolních ulicích, aby bylo jasno, že Petr Šmíd je člověkem na svém místě.

Přes zjevné úspěchy se pan starosta nenaparuje a s pokorou pracuje pro místo, kde žije. Bylo to příjemné setkání.

A to přesto, že jsem vyslechl velkou kritiku na to, jak se stát staví k lokální výrobě čisté energie. Dotace by byly, ale příslušná legislativa stále chybí. Jsme tak v paradoxní situaci, kdy ministerstva finančně podporují tzv. komunitní energetiku, ale zákony s decentralizací výroby elektřiny zatím nepočítají.

Stejné téma jsme řešili i s paní Kynčilovou a paní Rouskovou při setkání v sídle Dobrovolného svazku obcí Chomutovsko. I pro ně je lokální a ekologicky šetrná výroba energií velké téma. 

To mě samozřejmě těší, protože jsem si jistý, že právě decenzralizace a demokratizace v energetice je dobrým řešením s ohledem na změny klimatu a odpovědí na vydírání energetických mocností.

Dohodli jsme se na exkurzi za příklady dobré praxe. Hned kousek za hranicemi v Sasku totiž skvěle funguje místní energetické družstvo. A v Horním Jiřetíně v energetické sobestačnosti taky dost pokročili.

Mnohé obce jsou na budoucnost připraveny. Teď už se čeká jen na vládu, aby nám potřebý a dlouho slibovaný  zákon poslala do Parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama