Mgr. Lenka Kadlecová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2012 14:09:06

Problémem není rap

Problémem není rap

Politická strana uspořádala na koupališti příjemný dětský den, na němž DJ pouštěl návštěvníkům mimo jiné písničku rappera Rytmuse.

Posloucháme ho doma na CD (či spíše na youtube), v rádiu a donedávna ho celá republika mohla vidět i jako porotce ve velmi sledované talentové soutěži. Ovšem prezentace jeho songu pro některé „mravokárce“ to byl šok a důvod k napsání rozhořčené moralitky do novin.

Nejprve tedy pár informací, které by měli naši mravokárci znát, než se začnou okázale rozčilovat. Rap, což je hudební styl, který Rytmus zpívá, je starý přes dvacet let. Američtí černoši, kteří jej vymysleli, v něm od začátku zpívali o svých problémech, vznešeně řečeno „jazykem ulice“. Tedy vulgárně. Už před takovými pěti, šesti lety „frčel“ rapper Eminem, jehož písně byly plné anglických nadávek. Existuje přitom někdo, kdo si vážně myslí, že by se měly tyto písně zakázat a přestat hrát v rádiu? Rytmus se pak liší jen tím, že své – na poměry rapu ještě mimořádně krotké – texty zpívá ve slovenštině. Opravdu je to důvod k cenzuře?

A opravdu je důvod k tak expresivnímu pohoršení i to, že disk jockey na společenské akci pustil tuto píseň, mezi mnoha jinými, anebo je to spíš důvod najít za každou cenu něco „odpudivého“ na jinak velmi vydařené akci?

Pokud by byl mravokárce skutečným analytikem a měl by skutečné starosti o mladou generaci, rozhodně by pokrytecky nehořekoval a hlavně nepřeháněl. Spíše by se měl zamyslet nad tím, proč například v šedesátých letech byly populární poetické texty o Babetě, co šla do světa a nyní i děti (o „puberťácích“ ani nemluvě) upřednostňují drsné písně Rytmuse a dalších raperů. Ale to by byla o něco složitější a komplexnější úvaha, do které by bylo nutné zahrnout i jiné, například sociologické, sociální a ekonomické faktory.  Ale to je asi moc pracné, daleko jednoduší je ukázat prstem na pořadatele dětského dne, jako by za to mohl. Zvláště, když mi tento pořadatel nejspíš není sympatický…

P. S. Všem, koho se písnička rappera Rytmuse dotkla, se samozřejmě omlouváme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama