Michal Šmarda

  • SOCDEM
  • Nové Město na Moravě
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2022 10:57:00

Chci moderní stát a moderní daně

Chci moderní stát a moderní daně

Nemocenská od prvního dne, odchod do důchodu v 65 letech i cesta ke vzdělání bez obav ze školného jsou v této zemi díky sociální demokracii. Skřípu zuby, když čtu text vládních ekonomů, kteří chtějí to vše lidem sebrat.

 Když budou lidé pracovat staří a nemocní, stát prý ušetří. Když budou mladí lidé vystrašení školným, tak prý vzdělávání vydělá a mládež půjde alespoň dříve pracovat.

Celý podklad Národní ekonomické rady vlády je jen nepořádná účtařina. Nevíme, ale doporučujeme. Nemáme data, ale měli byste škrtat. Tenhle podklad by vláda měla svým poradcům především hodit na hlavu. Jediné, s čím se dá souhlasit, je lidová poučka, že je lepší problémům předcházet, než čekat, až nás nekontrolovaně zavalí.

Základní problém je, že autoři nestavějí novou Českou republiku. Chtějí rychlé škrty, aby stát nezkrachoval. A protože nemají představivost anebo se bojí, vracejí se z poloviny do roků, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek a premiéry Mirek Topolánek a Petr Nečas z ODS. Rozdávat státní majetek, nutit lidi, aby pracovali nemocní, škrtit mzdy, propouštět zaměstnance státu.

Je to takový smutný vtip. Podle materiálu NERV je na místě privatizovat, jenže není co. Některé podniky jsou strategické a je potřeba do nich naopak investovat – energetické firmy nebo výrobci trhavin. Jiné prodat nejde, třeba Horskou službu. „Získat dodatečné a chybějící příjmy prodejem vybraných firem je logický argument, který ale kazí realita,“ píší poradci vládní pravice. To privatizaci opravdu zmiňují jen proto, že by se jich na ni ministři ptali?!

Podle vládních poradců je potřeba, aby se věk odchodu do důchodu automaticky prodlužoval. Lidé se dožívají vyššího věku, takže mohou déle pracovat. Byla to sociální demokracie, kdo prosadil, že do důchodu můžeme odcházet v 65 letech. I když obecně žijeme déle. Když totiž žijete v Praze a v Ústeckém kraji, když máte základní anebo vysokou školu, tak se věk, kterého se nejspíše dožijete, liší i o několik let. Žádná spravedlnost v tom není.

Ještě důležitější pro nás ale je, že prodlužování času, který v životě trávíme v práci, šlape po důstojnosti člověka. Pracující člověk si zaslouží volný čas. Kdy ho má mít, když každý týden odpracuje o pět hodin více než stejný člověk v Německu? A to si má přidávat v práci ne hodiny, ale ještě navíc celé roky?! Ve fabrice na lince s rukama nad hlavou osm hodin denně? V nebezpečné práci v horku v železárně? V odpovědné práci řidičky autobusu, lékařky nebo na přepážce věčně zahlcených úřadů práce a pošt, kde je třeba pomáhat lidem v problémech? Vědí ministři, jak je taková práce náročná?

Vládní ekonomové chtějí zkrátit podporu v nezaměstnanosti. Nechal bych je někdy pár měsíců bezúspěšně práci hledat. Hledání práce je totiž práce na celý úvazek. Tím náročnější, že být bez práce bereme jako osobní selhání. Stát navíc dnes neví, kolik je v republice volných míst. Firmy je leckdy hlásí vícekrát, aby mohli žádat o přísun levnějších zahraničních dělníků. Velká část nabízených pozic je pro lidi se základní školou. Těmito cestami se k silné, moderní ekonomice neprošlapeme.

Nízké mzdy. Slabý zákoník práce. Slabý stát, který prostě nezvládne pomoci, když je potřeba. To spojuje sněmovní strany od ODS přes TOP 09 po ANO a SPD. Sociální demokracie vždycky pracovala a vždycky bude pracovat pro lidi. Víme, že strach není motivace. Vystrašení lidé neposunou dopředu sebe, stát ani ekonomiku.

Česká republika potřebuje novou společenskou smlouvu. Je válka, inflace, zavíráme hranice, jako kdybychom tak mohli zastavit zatím jen slabé uprchlické vlny, hrozí rozvrat klimatu, může přijít nová epidemie. Už víc než deset let jdeme z krize do krize. Poslední návrhy vládních poradců jsou v tomhle ohledu nepotřebný a nebezpečný cár papíru. Chybí jim představivost, základní data, pořádné zadání.

Sociální demokracie staví na člověku a práci. Člověk má mít dobrý život a budoucnost. Člověk má dělat především tu práci, ve které se potkává s druhými lidmi. V mezilidském kontaktu je člověk potřeba. Jinde může jeho práci klidně zastat robot.

Nepotřebujeme školné, nepotřebujeme nekonečné zvyšování důchodového věku, nepotřebujeme snižování důchodů. Za sociální demokracii mohu jasně říci, že jako republika a společnost potřebujeme především ohled na člověka, modernizaci práce a spravedlivou daňovou reformu. Daně mají dávat státu dostatečné zdroje, srovnávat šance mezi lidmi, pomáhat prosazovat to, co má společnost za důležité.

Daně mají být z majetku, z dědictví, z příjmu firem i lidí podle jeho velikosti. Mají být i z ekologicky náročných výrob, aby bylo výhodnější je modernizovat.

Představit si nový, moderní stát a vymyslet mu daně, to bych chtěl po vládním NERV já.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama