PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2022 14:03:00

Rozmohl se tu takový švar - komunitní energetika, takže lumos solem, přátelé!

Rozmohl se tu takový švar - komunitní energetika, takže lumos solem, přátelé!

Komentář na facebookovém profilu k zavádění sdílené komunitní energetiky

 Kdysi někdo vykřikoval ve Sněmovně, že nechce a nebude nic sdílet. No, pozdě bycha honit, takže napravujeme laxnost minulých vlád a zavádíme zdravý rozum, protože sdílená energetika se nejen prostě vyplatí, ale taky je to v dnešní době naprostá nutnost k dosažení energetické nezávislosti.

Jako Piráti chceme roztáhnout sdílenou komunitní energetiku po celé zemi, abychom zpřístupnili a zlevnili elektřinu všem. Je to zkrátka taková lokální, doma "vypěstovaná", pravá a originální elektřina chránící nás před výkyvy cen. Na MMR zpřístupňujeme a zjednodušujeme tyhle možnosti všem a řešíme energetickou krizi! A za spolupráci děkuju Petr Třešňák a MPO!

Podaří se ji zvládnout i díky rychlé výstavbě solárních panelů všude tam, kde je to vhodné. Už teď není ve většině případů třeba řešit instalaci se stavebním úřadem. My na Ministerstvu pro místní rozvoj ale jdeme dál a připravili jsme zcela zásadní zjednodušení povolování a provozování všech obnovitelných zdrojů energie včetně instalace solárních panelů.

  • Zvýšíme limit, od kterého je nutná licence z 10 kW na 50 kW.
  • Zjednodušujeme povolování samostatných staveb OZE do výkonu 50 kW - BEZ posouzení stavebním úřadem.
  • Současně jsme zjednodušili povolování stavebních úprav, kterými dochází k instalaci obnovitelných zdrojů energie do stávajících staveb.
  • Při stavebních úpravách se součástí OZE nebude platit “podmínka vzhledu stavby”.

Základem novely komunitní energetiky budou takzvaná energetická společenství, jejichž členové budou mezi sebou navzájem moci sdílet energii, kterou si vyrobí. Členy těchto společenství tak budou moci být například společenství vlastníků jednotek (SVJ), domácnosti, obce, školy, úřady nebo například celé malé podniky. Hlavním účelem společenství není vytvářet zisk, ale poskytovat environmentální, hospodářské nebo sociální přínosy svým členům nebo územím, kde provozuje svou činnost. Toto společenství elektřinu bude podle zákona vyrábět, spotřebovávat a sdílet.

Pevně věřím, že jak ERÚ, tak distribuční společnosti, které spravují síť, poskytnou na všech úrovních zavádění komunitní energetiky také maximální podporu a svou součinnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama