Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2022 18:50:00

Ruští pohraničníci instalují ostnaté dráty stále hlouběji do území Gruzie

Ruští pohraničníci instalují ostnaté dráty stále hlouběji do území Gruzie

Ministr Lipavský podpořil Gruzii v cestě do EU a kritizoval narušování hranic Ruskem.

 Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil 9. až 10. listopadu 2022 Gruzii, kde jednal jak se svým protějškem Iliou Darčiašvilim, tak s gruzínským premiérem Irakli Garibašvilim. Šéf české diplomacie navštívil také administrativní hraniční linii s Jižní Osetií v Odzisi, kde Rusko už 14 let narušuje gruzínskou teritoriální celistvost.

„Gruzie pracuje na 12 podmínkách nutných k udělení kandidátského statusu a cílem mé návštěvy bylo podpořit Gruzíny v jejich cestě do EU. Jednal jsem také o naší obchodní spolupráci, Česko je totiž třetím největším investorem v Gruzii. Ta zároveň patří mezi prioritní země naší zahraniční rozvojové spolupráce. Projekty směřují například do zdravotnictví a sociální oblasti, ale také na harmonizaci gruzínských zákonů s evropskou legislativou, což je zásadní právě pro splnění podmínek nutných k udělení kandidátského statusu,“ shrnul Lipavský.

Ministr zahraničí s gruzínským protějškem a premiérem hovořil o územní celistvosti Gruzie, kterou Rusko narušuje už 14 let. Potvrdil, že Abcházii a Jižní Osetii považuje Česko za součást Gruzie. Dalšími tématy jednání bylo naplňování demokratických reforem či pokračování ve stipendijních programech pro gruzínské studenty.

Šéf české diplomacie během návštěvy uctil památku vojáků padlých při hájení územní celistvosti Gruzie položením věnce na Náměstí hrdinů v hlavním městě Tbilisi. Lipavský se setkal rovněž se zástupci opozice a nevládních organizací, jejichž role na naplňování reforem je stěžejní ke splnění podmínek potřebných k udělení kandidátského statusu.

Územní celistvost země byla jedním z velkých témat cesty Jana Lipavského. V této souvislosti navštívil obec Odzisi v blízkosti administrativní hraniční linie s Jižní Osetií. „Ruští pohraničníci tu instalují ostnaté dráty stále hlouběji do území vlastní Gruzie, která přišla o 20 % svého mezinárodně uznávaného teritoria. Každodenní realitou, v níž separatistická území Gruzie žijí už řadu let, je zhoršení humanitární situace včetně únosů, zadržování a mučení. Česko podporuje gruzínskou suverenitu a územní celistvost,“ řekl po návštěvě šéf české diplomacie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama