PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2022 11:07:00

Pokud chceme být světoví, musíme do předpokoje eura

Pokud chceme být světoví, musíme do předpokoje eura

Komentář na facebookovém profilu k řešením krize.

 Ve veřejném prostoru nám teď plují nahodile vypouštěné balónky některými politiky o daních a kde bude stát osekávat. Kdy se pak na tyto návrhy zcela pochopitelně ptají znejistělí občané i média.

V první řadě bych rád všechny ubezpečil, že se o všem povede teprve podrobná diskuze v rámci vládní koalice, s NERV i dalšími experty. Pirátské týmy jsou k tomu připraveny a na značkách. V reálu nejsou zatím žádné konkrétní návrhy na stole, natož parametry. Nic teď rozhodně neschvalujeme a není takříkajíc final.

Neřeším ani tak povahu jednotlivých nápadů, i když mě občas některé zvedají ze židle. Ale považuji za nešťastné, když se celá debata redukuje na jeden či dva výstřely opatření, místo toho, abychom se zaměřili na celkové principy. Není to totiž o tom, že tady “povolím” a tady “škrtnu”, ale o komplexní strategii. Benefitech a dopadech. Férových efektivních reformách, které přinesou pozitivní změnu. Neměli bychom šermovat NERV doporučeními jako když dítě máchá při hře dřevěným mečem.

Takže pár principů za mě, jak o tom smýšlíme:

  • Nezatěžujme nadměrně daněmi činnosti, které prospívají občanům i státu - například práce.
  • Motivujme a odstraňujme bariéry - například pro rodiče malých dětí, kteří chtějí pracovat (velké díky Olga Richterová - místopředsedkyně Sněmovny za boj za dětské skupiny, profi sousedské hlídání po vzoru Německa, částečné úvazky). Či lidi v exekucích, aby se mohli vrátit na pracovní trh.
  • Prostor pro zdanění spíš hledejme u věcí, které mají negativní dopady (tzv. negativní externality). Jde třeba o poplatky za těžbu nerostných surovin.
  • Nekomplikujme život obyčejným lidem, ale řešme, kde systém dlouhodobě nefunguje. Viz dotažení evropské reformy korporátní daně, kterou - jak jinak - blokuje Maďarsko. Či některé prolobované nebo nadbytečné daňové výjimky. Nízké daně pro haly a továrny takříkajíc na polích.
  • Podporujme mladé lidi a rodiny, je to investice do budoucna.
  • Nastavujme opatření promyšleně a sociálně citlivě. Pokud zaženeme lidi do dluhových pastí a malým firmám zkomplikujeme život, jen si tím zaděláváme na další obří problémy.
  • Investujme do vzdělání v každém věku, do inovací, konkurenceschopnosti. Vyplatí se to víc než jen do “železa a betonu”.
  • Pokud chceme být “světoví”, tak miřme na ERM2, což je takový předpokoj eura. Ušetří nám to totiž až desítky miliard korun ročně na obsluze (úrocích) státního dluhu.

Touto optikou chci přistupovat k rozpočtové “bonboniéře”, tedy doporučením NERV. We are ready!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama