MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2022 18:50:00

Pane premiére, prosím, vyměňte ministryni války za ministra obrany

Pane premiére, prosím, vyměňte ministryni války za ministra obrany

Komentář na facebookovém profilu k aktuálním událostem na domácí i mezinárodní scéně

 Zdravím všechny, stejný čas a dva různé příběhy.

1. Ukrajinu zasypalo více než 100 ruských raket, způsobily neskutečné škody na infrastruktuře a energetických zdrojích. Dvě rakety dopadly do polského příhraničí a zabily dva polské občany. Odkud přilétly se vyšetřuje.

2. Na přepážce jednoho z dodavatelů elektrické energie (zveřejněno na Seznam Zprávy):
„Paní, máte tady už dluh 9400 korun za nezaplacené zálohy za dva měsíce; vlastně ne, i s tímto měsícem už dvanáct tisíc,“ říká u jedné přepážek velmi nahlas pracovnice centra. Musí. Paní je očividně k osmdesáti a špatně slyší. Nechápe.
„Vždyť jsem plyn doplácela,“ říká tiše. „Ano, ale to byl doplatek za minulé zúčtovací období. A teď už vám tam zase naskakuje dluh za zálohy,“ trpělivě vysvětluje pracovnice.
Seniorka vyjadřuje obavy z pokuty. „Zkuste se s kolegy domluvit, ale musíte to zaplatit co nejdříve,“ uzavírá pracovnice.
To vše zarámováno prohlášeními vlády ve sdělovacích prostředcích opakují vládní prohlášení: "Nikoho nenecháme padnout“

A jaké to má další souvislosti?

Pokud si někdo mylně představoval, že se na Ukrajině situace zásadně otáčí a fandí pokračování války, tak to teď vypadá, že se bohužel spletl. Energetická situace na celém území Ukrajiny je po včerejším ruském ostřelování raketami kritická.

  • Vzedme se bohužel další uprchlická vlna.
  • O to přesně RF jde.
  • Jsme na vlnu uprchlíků připraveni?
  • Vůbec ne.

Premiér a ministr vnitra predikovali příchod dalších až 500 tisíc nových uprchlíků. Ptali jsme se proto na stav příprav na výboru pro bezpečnost, zatím bez odpovědí.

Premiér neinicioval výzvu pro přijetí koordinovaných diplomatických kroků vedoucích k ukončení války na Ukrajině. Tak znělo usnesení, které jsme schválili již na konci března, tedy i poslanci 5K.

  • Usnesení dolní sněmovny mají být pro vládu závazná!
  • Ukazuje se, že to u této vlády není pravda!

Je to obrovská škoda, protože Ruská federace byla v posledních měsících v defenzivě a jednotný tlak EU by ji s velkou pravděpodobností dostal k jednacímu stolu a srazil její podmínky na přijatelné minimum.

Přístup vlády k mírovému řešení, připomíná přístup k řešení energetické krize, zde ale úplně chybí i pověstné vládní signály. Premiér k iniciaci mírových kroků nevyužil ani pražský summit, ani jiná četná jednání v rámci předsednictví v EU.
Pomáháme tak prolongovat konflikt, při kterém umírají Ukrajinci i Rusové, Ukrajina je zničená, a krvácí i ekonomika EU a doplácejí na to občané celé evropské unie.

A co se stalo včera.

Ministr Fiala chce iniciovat jednání EU, kde chce projednávat okolnosti "polského incidentu" a další podporu Ukrajiny.

  • O mírovém řešení opět ani slovo.
  • Naši ministryni války již vůbec nekomentuji.

Pane premiére, prosím vyměňte ministryni války za ministra obrany. Někteří ministři jsou možná neschopní, paní ministryně je ale všehoschopná a to je velmi nebezpečné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama