PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2022 17:49:01

Prioritou je pro nás nejen digitální vzdělávání, ale i ochrana dat

Prioritou je pro nás nejen digitální vzdělávání, ale i ochrana dat

Začátkem měsíce probíhala v rámci našeho předsednictví EU akce CzechDigital week, jíž jsem jako vicepremiér pro digitalizaci dal záštitu. Jedním z témat série konferencí byl i rozvoj digitálního vzdělávání.

Na jednotlivých panelech představili své projekty v této oblasti jak zástupci neziskové sféry, tak i technologických firem jako například Meta (dříve Facebook). Ta zde odprezentovala spuštění facebookové stránky pro Českou republiku a také projekt pro vzdělávání malých a středních podniků. Protože jsem se nemohl tohoto bodu programu zúčastnit, byl jsem požádán, abych natočil alespoň zdravici. Ta ale bohužel vyšla kvůli komunikačnímu šumu ven v jiném kontextu a bez jakéhokoliv vysvětlení, což považuji za chybu. Vyvolalo to zcela pochopitelné otázky.

I když vzdělávací projekty podporujeme (stejně jako dalších expertních, vzdělávacích a neziskových institucí), nikterak to nesnižuje požadavky, které na sociální platformy máme. Je potřeba zajistit férové online prostředí a podchytit možná rizika u nových technologií a technologických gigantů. Ať už se to týká ochrany dat, zamezení šmírování či zneužívání alogiritmů nebo šíření dezinformací. Těmito otázkami se jako vicepremiér pro digitalizaci intenzivně zabývám a komunikuji naše požadavky otevřeně také při setkáních s technologickými firmami. Ostatně i proto podporují evropské nařízení, které brzy vstoupí v platnost, a které zavádí nové povinnosti pro poskytovatele digitálních služeb a zajistí větší transparentnost algoritmů, zobrazovaných reklam a omezí prostor k šíření dezinformací na sociálních sítích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama