Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2022 20:26:00

Přímá volba prezidenta hodila do soutěže politických stran vidle

Přímá volba prezidenta hodila do soutěže politických stran vidle

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám

 Po éře silných, jakkoliv kontroverzních, prezidentských osobností, zrozených 17.listopadem 1989 (Havel, Klaus, Zeman) přichází na řadu druhá, či dokonce třetí liga. Není to žádné překvapení a nejde jen o prezidentskou nabídku. Politika v dobách “stability” (či spíše stagnace) netáhne výrazné typy, ty se zpravidla zjeví až za společenských otřesů. Mám-li ovšem volit mezi šedí, nudou a konformitou (tedy stávajícím prezidentským pelotonem) a nějakým systémovým převratem, volím pochopitelně to první. Ale neodbytného pocitu, že čekáme na Godota, se nemohu zbavit.

To, že průzkumům vévodí dva normalizační komunisté, z nichž jeden tu funkci pravděpodobně urve, svědčí o jediném: po 33 letech končí “vyrovnávání s komunistickou minulostí”. Navzdory snahám všech ÚSTR, Post bellum, Paměti národa atd. - pro společenský mainstream není už důležité, co kdo dělal před listopadem 89, ale jen to, co dělal po něm. Je to vlastně úlevné - to moralizování minulosti bylo svou úporností už otravné. A mimochodem se tím potvrzuje to, co píší o normalizaci lidé jako Pullman nebo Blaive, ne to, co o ní tvrdí disidenti/antikomunisté.

Přímá volba prezidenta hodila vidle do jednoho ze základních principů naší polistopadové demokracie - soutěže politických stran. Veřejnost zjevně neupřednostňuje nikoho se stranickou nálepkou na čele. A potenciální straničtí kandidáti (až na jednu, dvě výjimky) se lekli možného osobního neúspěchu i případného poškození vlastní politické značky. Do systému to vnáší prvek nejistoty, ale také bezprogramovosti - a tudíž populismu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama