Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2022 10:34:00

Malé politické zemětřesení na Tchaj-wanu

Malé politické zemětřesení na Tchaj-wanu

Komentář na facebookovém profilu k volbám na Tchaj-wanu.

 Malé politické zemětřesení na Tchaj-wanu.

V lokálních volbách tam dosud opoziční “konzervativní” strana KMT (Kuomintang, tradiční strana, založená ještě Čankajškem) nečekaně a drtivě porazila vládnoucí “liberální” DPP (Demokratická pokroková strana) stávající prezidentky Tsai. KMT vyhrála i v tchajwanské metropoli Taipei. Prezidentka Tsai v reakci na to rezignovala na svůj předsednický post v DPP.

Proč je to důležité? Obě strany se dost výrazně liší v přístupu k pevninské Číně. KMT, jakkoliv chce také zachovat “nezávislé” postavení Tchajwanu, čile s čínským režimem komunikuje, dodržuje tzv. konsensus z roku 1992 a chová se umírněně. Naproti tomu DPP, (podporovaná např. otevřeně českou neziskovkou Evropské hodnoty, za americký grant) volí spíše cestu konfrontace a různých šťouchanců, které jen přikládají pod kotlem (návštěvy zahraničních politiků zejména).

Na tuto kartu vsadila DPP i ve volbách, když je chtěla zarámovat jako výzvu pevninské Číně a Tchajwan označila za frontovou  linii demokracie. U voličů to nezafungovalo.

Znamená to změnu tchajwanské strategie vůči Číně a postupné uvolňování napětí? Ještě je brzo na hodnocení. Ale dává to straně KMT dobrou pozici před příštími prezidentskými a parlamentními volbami v roce 2024.

Doufám tedy, že tyto posuny zaregistruje i české MZV a obě komory českého Parlamentu, včetně svých předsedů.

Dodám ještě (zejména pro členy a voliče ODS), že KMT i ODS jsou členy stejné mezinárodní organizace, “pravicové internacionály” IDU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama