PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2022 10:46:00

Musíme ulevit těm nejohroženějším

Musíme ulevit těm nejohroženějším

Piráti podpoří navýšení přídavků na dítě i životního a existenčního minima. Prosazují také zlepšení příspěvku na bydlení

Sněmovna včera schválila Piráty podporované rozšíření a navýšení přídavků na dítě, životního a existenčního minima i další vylepšení u příspěvku na bydlení. Návrhy, které dnes projednala Poslanecká sněmovna, prosazovali řadu měsíců. „Naším dlouhodobým tématem je podpora rodin a pomoc lidem ve složitých životních situacích. Současná krize dopadá na mnoho domácností a musíme dělat všechny kroky pro to, abychom těm nejohroženějším z nich ulevili,“ okomentovala Olga Richterová, poslankyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty. Uvedené změny Sněmovna projednala ve zkráceném režimu, aby se pomoc k lidem dostala co nejrychleji. 

Poslanecká sněmovna včera schválila zvýšení přídavků na dítě. Na základě kompromisní koaliční dohody jde o navýšení 200 Kč měsíčně na každé dítě v domácnosti. „Díky novele se přídavek zvýší o dvě stě korun na jednoho potomka, tedy čtyři sta korun pro rodiny s dvěma dětmi, což v tíživé situaci může rodinám trochu ulevit. Za Piráty jsme prosazovali i vyšší částku, jde ale o přijatelný kompromis vyjednaný s ministrem práce a sociálních věcí,“ uvedla Olga Richterová.

Součástí schválené úpravy je i změna ve vyplácení příspěvků na bydlení. Richterová letos uspěla s prosazením zjednodušení nezbytné administrativy. A řeší i další opatření: „Dlouhodobě usilujeme o férové nastavení tzv. normativních nákladů na bydlení, z nichž se příspěvek i jeho výše odvozují. Cílem je skutečně ulevit i jednočlenným či dvoučlenným domácnostem, třeba seniorům, kteří z pomoci v bydlení jinak mohou propadávat. A výši příspěvku spravedlivě nastavit podle reálných nákladů a místa bydliště.“

Piráti usilovali také zrušení tzv. fikce příjmů pro výpočet příspěvku na bydlení. „Kvůli špatnému nastavení výpočtů docházelo k paradoxům, že si některé nízkopříjmové domácnosti po zvýšení životního minima pohoršily. To jsme dnes změnili,“ popsala místopředsedkyně Sněmovny.

Olga Richterová uvedla, že vláda se již shodla i na navýšení životního a existenčního minima o 5 procent, které umožní dosáhnout na příspěvky více rodinám. „Jde o klíčové opatření, protože od existenčního a životního minima se odvíjí například i příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc či zmiňovaný příspěvek na bydlení,“ uzavřela Richterová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama