plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2022 12:06:00

Slib je to hezký

Slib je to hezký

Projev na 3. schůzi Senátu dne 2. prosince 2022 k návrhu změny zákona o důchodovém pojištění.

Děkuji, vážený pane předsedo, vážený pane vicepremiére a ministře, vážené dámy, vážení pánové. Odůvodním krátce ten svůj pozměňovací návrh, který prošel ÚPV. On má sice jedenáct bodů, ale je to velice jednoduché. V podstatě k té skupině zdravotnických záchranářů, to znamená těch výjezdových skupin zdravotní záchranné služby, obsluhy operačních středisek zdravotní záchranné služby a Horské služby, profesionálních členů Horské služby, dodává členy jednotky hasičského záchranného sboru podniku. I při odůvodňování tohoto návrhu zákona v Poslanecké sněmovně bylo uvedeno, že zdravotníci, záchranáři jsou jediní, kteří nemohou odcházet do důchodu dříve, abych to upřesnil, v rámci základních složek IZS. Podle zákona o IZS se bavíme o třech skupinách. Jsou to hasičské jednotky nebo členové hasičských jednotek, tam patří Hasičský záchranný sbor ČR, ti mají nárok na výsluhový příspěvek, takže jsou de facto sanováni, přestože nemůžou odejít do předčasného důchodu, mohou při odchodu ze služebního poměru pobírat výsluhy, v úplně stejné situaci jsou příslušníci Policie ČR, protože jsou pod stejným služebním zákonem. Bylo konstatováno, že zdravotničtí záchranáři jsou jediní. Není to pravda, resp. tady bych pana poslance Maška neobviňoval z nějaké lži, ale spíše nepřesnosti. To znamená, zdravotničtí záchranáři opravdu musí pracovat do 65 let, nebo odejít ze zdravotních, příp. fyzických důvodů. V úplně stejné situaci jsou i členové jednotek hasičských záchranných sborů podniku, to jsou profesionální hasiči, kteří jsou v podnicích. Bavíme se o profesionálních hasicích v jaderné elektrárně, v ostatních elektrárnách, v chemických podnicích, ale taky například na Českých drahách.

Pokud bychom měli mít tu skupinu ucelenou, pokud se bavíme o základních složkách IZS, jsem bytostně přesvědčen, že bychom to měli vyřešit i ve prospěch členů jednotek hasičských záchranných sborů podniku.

Pan vicepremiér tady nastínil, že určitě by tito zaměstnanci byli zařazeni do té připravované novely. Slib je to hezký. Na druhou stranu je otázka, jak se dohodne na té velké novele koalice, možná i s opozicí, protože tady se bavíme, v té novele budou... Připravit tu novelu nebude vůbec jednoduché, protože tam se budeme bavit o slevách či o těžkých profesích atd. Tady si myslím, že to vymezení je naprosto jednoduché, bavíme se o základních složkách IZS.

Poznámka na závěr. Jinými slovy nám tady bylo řečeno, že to musíme schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou, protože jinak v podstatě je ohrožena účinnost tohoto zákona. Sněmovna má naplánovanou schůzi od 13. do 16. prosince. Vzhledem k tomu, jak ta novela prošla Poslaneckou sněmovnou, že v podstatě to meritum věci, když neberu to, co bylo dodáno potom, je návrh dnes opozičních poslanců, hnutí ANO, nemám obavy, takhle jsem se i bavil se zástupci poslaneckého klubu ANO, nemám obavy z toho, že by zaprvé ta vratka nebyla zařazena 13. na řádné schůzi, že by nebyla schválena s naším pozměňovacím návrhem.

Závěrem si vás dovolím požádat o schválení ve znění toho pozměňovacího návrhu, tak jak prošel ÚPV. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama