Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2022 18:45:00

Chtěl bych se dotknout tematiky zemědělské půdy

Chtěl bych se dotknout tematiky zemědělské půdy

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny 14. prosince 2022 k energetickému zákonu

 Dobrý den, děkuji za slovo.

Já oceňuji, že vystoupení mého předřečníka pana předsedy hospodářského výboru Adamce, ta tematika, respektive bych se chtěl dotknout té tematiky zemědělské půdy, protože ta je samozřejmě velmi senzitivní, zvláště po těch zkušenostech z let uplynulých, kdy fotovoltaika skutečně končila na mnohdy místech, kde být prostě neměla. To znamená třeba na té zemědělské půdě nejvyšší bonity a pokud je tam nějaká pochybnost, že právě ten pozměňovací návrh při nějakém extenzivním vysvětlení by mohl třeba znamenat toto rozšíření, tak je dobře, že dojde k jeho stažení a k tomu, že se vypořádá v té další novele k obnovitelným zdrojům.

Nicméně bych chtěl říct, že to téma umisťování fotovoltaických elektráren, respektive obnovitelných zdrojů na zemědělské půdě, zemědělských objektech, je samozřejmě velké téma. Je to téma, které se řeší v celé Evropě. Téma agrivoltaiky u nás v republice zatím ještě není úplně tak rozvinuto, jak by mělo být. Já si myslím, že to je téma, které by mělo uchopit nejenom Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství, ale samozřejmě i sněmovní výbory.

Já bych chtěl avizovat, že jako zemědělský výbor se tím budeme aktivně zabývat hned v prvním pololetí příštího roku. Oceňuji to, že členem zemědělského výboru je i předseda hospodářského výboru. Já jako předseda zemědělského výboru jsem zase členem hospodářského výboru, takže je to krásně i provázáno a věřím, že o to bych chtěl i požádat tady přítomného pana ministra průmyslu a obchodu, aby se té tematice agrivoltaiky velmi vážně věnoval s tím, aby byla jasně definovaná (Pan poslanec je upozorněn paní místopředsedkyní PSP na čas.) jasně definovaná a jasně za svým termínem, kdy bude spuštěna.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama