ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2012 8:19:16

Věci veřejné chtějí prosadit klíčové normy vlastní poslaneckou iniciativou

Věci veřejné chtějí prosadit klíčové normy vlastní poslaneckou iniciativou

Poslanci Věcí veřejných nevzdávají snahu prosadit návrhy, které sněmovna neschválila na své minulé schůzi.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Poslanci Věcí veřejných nevzdávají snahu prosadit návrhy, které sněmovna neschválila na své minulé schůzi. Týká se to návrhu na zavedení mezigenerační solidarity do důchodového systému a na snížení spotřební daně na naftu. Kromě toho chtějí prosadit i klíčová protikorupční opatření jako je zákon o přiznání majetku a zákon o zrušení anonymních akcií.

Věci veřejné v těchto dnech podali formou poslanecké iniciativy čtyři legislativní návrhy. Jedním z nich je návrh na zavedení principu mezigenerační solidarity. Ten má umožnit pracujícím odvádět jedno procento ze svého sociálního pojištění na důchod svých rodičů. Příspěvek v průměrné výši dvě stě korun měsíčně by mohl zároveň seniorům kompenzovat vládou prosazený pokles valorizace jejich důchodů. „V době vzrůstajícího schodku na důchodovém účtu dává mezigenerační solidarita možnost aspoň částečného osvobození penzí od závislosti na státu. Navíc je to jedna z cest, jak adresně podpořit rodiny s dětmi. Tím, že umožníme pracujícím dětem podpořit finančně své rodiče, posílíme sounáležitost mezi generacemi,“ odůvodňuje první poslaneckou iniciativu VV šéfka klubu Kateřina Klasnová.

Druhou legislativní iniciativou Věcí veřejných je návrh na snížení spotřební daně na naftu. Na minulé schůzi poslanci VV podpořili pozměňovací návrh sociálních demokratů, ale tuto úpravu sněmovna neschválila. „Věci veřejné dlouhodobě podporují snížení tuzemské spotřební daně u nafty, protože její vysoká cena dnes nemůže v konkurenci s okolními státy obstát. Stát tak přichází o nemalé finanční prostředky. V rámci snížené sazby by totiž mohl vyinkasovat na motorové naftě zhruba o 2 miliardy korun víc,“ vysvětluje poslanec Michal Babák.

Poslanci Věci veřejných dále chtějí návrhem na změnu obchodního zákoníku prosadit zrušení anonymních akcií tak, aby byla povinnost všechny listinné akcie evidovat v centrálním registru. „Navrhujeme zrušení akcií na doručitele nejpozději v roce 2014 a povinnost evidence všech akcií v centrálním registru do roku 2016. Jedná se o klíčové protikorupční opatření, anonymní akcie jsou často zneužívané v korupci, při praní špinavých peněz nebo daňových únicích,“ uvádí k tomu předseda strany Radek John.

I čtvrtý návrh Věcí veřejných, tentokrát na vydání zákona o přiznání majetku a způsobu jeho nabytí, by měl sloužit k omezení šedé ekonomiky. Konkrétně znamená povinnost prokazovat zdroj příjmu k zakoupení nemovitostí v hodnotě nad 20 milionů korun v uplynulých deseti letech. „Návrh jsme postavili tak, abychom neobtěžovali většinu občanů této země.  Umožňuje také, aby takový majetek, u kterého orgány činné v trestním řízení prokážou, že nepochází z legálních příjmů, propadl státu. Jde o obdobný model, který platí na Slovensku,“ popisuje Michal Babák.

Čtveřici návrhů podaly Věci veřejné na vládu. Ta se k nim musí následně vyjádřit a předat je do sněmovny, kde už bude následovat tradiční legislativní proces.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama