Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2022 18:21:00

Kraj má rozpočet na rok 2023

Kraj má rozpočet na rok 2023

Krajští zastupitelé na svém posledním letošním jednání schválili krajský rozpočet na příští období. Do roku 2023 tak kraj vkročí s příjmy ve výši 14,3 miliardy a výdaji 15,8 miliardy korun.

 „Jsem rád, že drtivá většina zastupitelů zvedla ruku pro navrženou podobu rozpočtu, za to jim děkuji. Po dvou letech je tu konečně normální rozpočet. Poprvé totiž máme větší jistotu, jaké budou příjmy a co nás čeká,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Krajský rozpočet na rok 2023 je tak sestaven jako schodkový. Do zdrojů kraj zapojil 1,1 miliardy korun uspořených prostředků z minulých let a také úvěr na nákup železničních jednotek ve výši 672 milionů korun. Současně kraj počítá se splácením úvěrů od Evropské investiční banky ve výši 274 milionů korun.

Jan Grolich zdůraznil čtyři momenty v novém rozpočtu – snahu kraje srovnat v sociální oblasti pozici neziskovek a příspěvkových organizací kraje (v rozpočtu přidává 56 milionů pro neziskový sektor), zachování financí na boj proti suchu, navýšení prostředků na opravy a rekonstrukce silnic (více než 420 milionů) a navýšení celkových investic o více než 160 milionů.

Největší podíl výdajů navrhovaného rozpočtu směřuje tradičně do dopravy – 4,2 miliardy korun (nepočítáme-li nákup nových železničních jednotek ve výši 4,8 miliardy korun). Na oblast vzdělávání je určeno téměř 1,3 miliardy korun, pro zdravotnictví se počítá s 852 miliony korun a například na sociální oblast s 747 miliony korun. Oblast životního prostředí pokrývá návrh rozpočtu téměř 156 miliony.

Na financování dotačních programů putuje celkem 623 milionů korun, to je o 136 milionů více, než bylo schváleno v rámci rozpočtu v předchozím roce.

Mezi investice s největším plánovaným objemem finančních prostředků, které jsou přímo zahrnuty do rozpočtu 2023, patří výstavba výjezdových základen zdravotnické záchranné služby v Kyjově, Slavkově u Brna, Veselí nad Moravou, Mikulově, Bučovicích a Boskovicích (v celkové hodnotě 155 milionů korun). Dále například rekonstrukce budovy Střední průmyslové školy chemické, Pionýrská 23, Brno (120 mil. Kč) nebo investiční příspěvek Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole Brno, Sokolská na rekonstrukci fasády a střech školy (90 mil. Kč).

Kompletní návrh rozpočtu Jihomoravského kraje je zveřejněn na webu Jihomoravského kraje v části Ekonomika a finance ZDE (pozn.: Ve zveřejněném návrhu rozpočtu nejsou zohledněny změny vyplývající z pozměňovacích návrhů přijatých zastupitelstvem.)  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama