Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2022 7:35:00

Prezident dramaticky mění svůj postoj k inflaci

Prezident dramaticky mění svůj postoj k inflaci

Reakce na facebookovém profilu ke kritice zrušení superhrubé mzdy prezidentem Zemanem

 Miloš Zeman v Partii kritizoval zrušení superhrubé mzdy proto, že zvětšilo množství peněz v ekonomice a zvýšilo inflaci. Bude tedy stejně ostře prezident Zeman vystupovat i proti nárůstu penzí, platů učitelů, policistů, státních zaměstnanců plánovaném v příštím roce?

Zrušení superhrubé mzdy znamená výpadek ve veřejných rozpočtech v řadu desítek miliard. Jde o nesouměřitelně nižší částku v porovnání s růstem výdajů státního rozpočtu v posledních letech, které zaplavily ekonomiku penězi a mají podíl na dnešní inflaci dramaticky vyšší. Je kouzelné, jak socialisté všeho druhu včetně prezidenta Zemana ignorují, přehlížejí či minimálně podceňují roli vysokých výdajů jako hlavního důvodu nerovnováhy veřejných financí a zdroje vysoké míry inflace.

Hlavně tímto svým výrokem ale prezident dramaticky mění svůj postoj k inflaci. Doposud tvrdil, že jde o inflaci nabídkovou, z velké části způsobenou výpadkem dodávek, atd. Nyní říká, že má poptávkové příčiny, tak možná nově vyzve i ČNB k růstu úrokových měr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama