PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2022 17:02:00

Jak ušetřit až 200 miliard bez škrtání

Jak ušetřit až 200 miliard bez škrtání

Komentář na facebookovém profilu k měnové politice

 Našli jsme jeden způsob, jak naší zemi ušetřit až 200 miliard korun bez škrtání, bez zatížení lidí, i bez osekání služeb státu. Jmenuje se to Evropský mechanismus směnných kurzů (známý rovněž pod zkratkou ERM II). Co to je?

Velmi zjednodušeně to znamená, že nastavíme kurzové rozmezí české koruny vůči euru. Díky tomu nejenže ušetříme na úrocích státního dluhu, ale získáme i stabilitu pro firmy a domácnosti.

Dělejme to chytře. Mysleme na budoucnost jako Dánsko, které v ERM II je už dvacet let, a velmi se mu to vyplácí. Slovensko před přijetím eura využívalo výhody stabilní měny deset let. Bulharsko i Chorvatsko se rozhodlo připojit k ERM II právě proto, že byly v krizi. A pomohlo jim to.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama