Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2012 16:46:36

Tendr na Temelín běží. A co vládní sliby?

Tendr na Temelín běží. A co vládní sliby?

Tři zájemci z Francie, Ruska a USA se ucházejí o dostavbu jihočeské Jaderné elektrárny Temelín za zhruba 200 až 300 miliard korun.

Nabídky odevzdali a investor, energetická společnost ČEZ, příští rok v létě oznámí vítěze. Do té doby bude rozsáhlé nabídky posuzovat.

Věřím, že ČEZ vybere nabídku po všech stránkách nejlepší. Tedy nejen z hlediska konečné ceny, ale především jaderné bezpečnosti a kvalitativních parametrů. Stranou pozornosti v procesu posuzování nesmí také zůstat další významný aspekt - míra zapojení českých podniků. I přes různá prohlášení a memoranda českým firmám totiž nikdo nezaručí, že zakázky na dostavbě Temelína opravdu získají. Veřejná obchodní soutěž totiž neumožňuje rozsah dodávek z Česka ovlivňovat.

Nechme se tedy překvapit, co právě odevzdané nabídky přinesou. Ale byl bych velmi nerad, kdyby české a jihočeské firmy zůstaly mimo hru. Před časem to v deníku E15 řekl natvrdo člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý, když uvedl, že se zájem zahraničních zhotovitelů o spolupráci s českými dodavateli podle jeho informací vytrácí. Přitom turbíny, strojovny, generátory, vzduchotechniku, to všechno umí Češi vyrobit často s lepšími parametry než zahraniční konkurence. A nejde jen o peníze, ale i know-how. Kdo ho získá, bude mít do budoucna strategickou výhodu. 

Stejné obavy, jako o úspěch českých dodavatelů, mám i o naplňování slibů vlády P. Nečase vůči nám, Jihočechům. Oprávněnost našich požadavků na dostavbu dálnice D3 a s tím související výstavbu navazující silnice R3 na rakouské hranice nebo R4 z Písku do Prahy dnes již nikdo nezpochybňuje. Je to dokonce součástí zprávy vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína. Bohužel jsme se navzdory nejrůznějším ministerským prohlášením neposunuli dál, než k přípravě PPP projektu dálnice v úseku od Veselí nad Lužnicí do Č. Budějovic, což je ta nejméně bolestivá část z celé dálnice D3. Zkouší Nečasova vláda Jihočechy z trpělivosti? Nebo se jen trochu pozapomnělo na to, co se dříve slíbilo? Ať tak či onak, budeme muset vládě její slib připomenout. Protože sliby se mají plnit nejen o Vánocích.

Jiří Zimola, jihočeský hejtman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout