JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2012 12:03:41

Kdo ohrožuje demokracii

Kdo ohrožuje demokracii

Byl jsem zděšen výroky pana Kalouska o policejním státu a ohrožení demokracie v souvislosti s žádostí Policie České republiky o vydání poslankyně Parkanové a myslím, že je lze pokládat i za šíření poplašné zprávy.

Za zavádějící a nesmyslnou považuji diskusi o tom, zda ministryně měla či neměla povinnost přiložit před nákupem letadel CASA informaci nebo posudek o tom, v jakých cenových relacích se jejich prodej či pronájem ve světě pohybuje. To snad udělá každý hospodář pokud je řádný, že chrání svěřený majetek a prostředky a nevydává je zbytečně, tak proč by to neměla být povinnost ústavního činitele - ministryně obrany. Předražená zakázka o několik set milionů svědčí však o tom, že paní Parkanová se dopustila, ať již vědomě či z nedbalosti činu, který vedl ke zhoršení platební bilance státu..
 
Je ovšem možné, že ve své funkci byla někým zneužita, protože tomu prostě nerozuměla. Policie se proto zcela správně snaží rozplést celou událost a najít skutečného viníka. Pro nevydání poslankyně Parkanové není žádný důvod, jinak se veřejnost logicky bude domnívat, že vládní koalice nemá zájem na vysvětlení podivných kauz a kryje některé své významné členy. Zároveň by mohli uniknout případní skuteční viníci a nelze vyloučit, že nezávislý soud může paní Parkanovou plně zprostit viny, když byla jen předkladatelem návrhu, za nějž nese odpovědnost. Nebo to snad je někdo jiný? Bez svědectví paní poslankyně nebude možné dotáhnout záležitost do konce.

Vystoupení pana Kalouska proto chápu jako bezprecedentní. Nechci mu podsouvat, že se jím pokoušel ovlivnit policejní orgány, protože, jak zaznělo v některých médiích, jeho osobní vazby na většinového majitele firmy zprostředkující koupi letadel jsou známy, ale spíše si myslím, že poněkud zúženě chápe pojem demokracie.

Jestliže se totiž v demokratickém státě, i když osobně mám některé výhrady k jeho demokratičnosti, ukáže neplnění svých povinností, které mu ukládají zákony, odpovědným pracovníkem, pak policie je povinna se problémem zabývat a buď dokázat, že šlo o mýlku anebo naopak, že šlo o porušení zákonů země. Chtít od policie, aby nekonala, je spíše důkazem, že nad demokracií začíná převládat totalita, že skutečně demokracie je ohrožena.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama