doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2023 18:11:00

Auto nesmí být luxus, který si může dovolit jen úzká skupina lidí

Auto nesmí být luxus, který si může dovolit jen úzká skupina lidí

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. ledna 2023 k automobilovému průmyslu.

 Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych vás všechny pozdravil v novém roce a popřál vám vše dobré. Nevím, jestli už tak dobré pro vás bude moje krátké vystoupení, nicméně bude se týkat zařazení bodu, který jsem nazval Selhání českého předsednictví v klimaticko-ekonomické oblasti, a prosím, aby to bylo zařazeno jako první bod dnešního jednání s tím, že nyní vysvětlím důvody, které mě k tomu vedou. A já rozumím k tomu, že se nám nemusí mnohé líbit, to, co říkáme, ale jsem přesvědčen, že i mezi poslanci a poslankyněmi pětikoalice je celá řada rozumných lidí, se kterými se bavím v kuloárech a kteří musí chápat to, co zde nyní budu sdělovat.

Já jsem velmi zklamán z finále našeho předsednictví, čímž neříkám, že celé předsednictví bylo špatné, ale co se týká té klimaticko-energeticko-ekonomické oblasti, tam jsem přesvědčen, že jste jednali proti politickému mandátu, se kterým jste byli zvoleni, a že jste navzdory tomu, co chce drtivá část veřejnosti - vůbec se nebavíme v tuto chvíli ještě o průmyslu - oblékli Českou republiku doslova a do písmene do zelených ponožek se vším všudy, co k tomu patří. Navzdory vašim slibům, prosím pěkně, navzdory závazkům jste udělali z mého pohledu gigantický podraz. A budu se vám snažit zdokladovat to, co jste říkali, a to, co nakonec je výsledkem vašeho předsednictví.

Začněme u automobilového průmyslu a pojďme si zrekapitulovat vaše sliby. Pane premiére Fialo, vy jste řekl před předsednictvím a dokonce to bylo ještě těsně před převzetím vlády v době našeho klání parlamentního - zákaz aut se spalovacími motory nepřichází v úvahu. Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodej automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V programovém prohlášení vlády jste jasně řekli, že při vyjednávání konkrétních opatření na půdě Evropské unie budeme zohledňovat možné sociální a ekonomické dopady, specifické podmínky v České republice a tak dále.

Auto nesmí být luxus, který si může dovolit jen úzká skupina lidí. Tím jste narážel - v zásadě správně - na ceny některých ekologických elektromobilů. A při projednávání regulatorních návrhů vždy důkladně posoudíme dopady na průmysl a celou ekonomiku v České republice a zohledníme specifika jednotlivých sektorů. Tak, jak se vám to podařilo? Auta na spalovací motory jste odsouhlasili v klíčovém přelomovém roku 2035.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama