Ing. Ondřej Babka

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2023 20:06:00

Vláda chce politicky kontrolovat veřejnoprávní média

Vláda chce politicky kontrolovat veřejnoprávní média

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. ledna 2023 ke změně zákona o veřejnoprávních médiích.

 Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já bych zde na tomto místě chtěl dát protinávrh k návrhu pana kolegy Jakoba, který tady přednesl jako první na pořad této schůze, a to je, týká se to tisku číslo 263, zákona o České televizi a Českém rozhlase. A můj návrh, protinávrh je na vyřazení tohoto tisku z pořadu této schůze.

Tato novela je vládní koalicí prezentována jako ta, jež pouze mění volbu členů rady a zapojuje do ní vedle Poslanecké sněmovny i Senát. Já už jsem se tady zmiňoval při prvním čtení této novely, že podle mě to není motivováno ničím jiným než snahou současné vládní koalice prosadit na pozici budoucího generálního ředitele České televize svého člověka. Co je do očí bijící, je právě ten proces přijímání a to načasování, kterým se pětikoalice snaží tuto novelu zákona o České televize a o Českém rozhlase prosadit.

Bohužel předložená novela o České televizi a o Českém rozhlase je tak čistě politickým aktem. Jejím jediným a zřejmým cílem je ovládnout ty demokraticky zvolené kontrolní orgány obou veřejnoprávních médií s cílem dosadit na tato místa okamžitě kandidáty preferované či spojené s vládní koalicí. A z mého pohledu jde o bezprecedentní mocenský krok. A říkám to právě proto s ohledem na to, jaký má ta novela vývoj a jak je její prosazování na sílu i vzhledem už k dříve proběhnuvším pro pětikoalici neúspěšným nebo či méně či více úspěšným volbami právě do mediálních rad. Cílem tohoto zákona je tak pouze co nejrychlejší politická kontrola veřejnoprávních médií a touha ovládnout dva z nejsilnějších mediálních domů v České republice. Zákon vůbec neřeší tu nejpodstatnější otázku, tedy financování Českého rozhlasu a České televize nebo například definování rozhlasového či televizního přijímače či definici poplatníka a podobně.

Jak už jsem ho nazval v prvním čtení, tak já tomuto zákonu říkám "zákon o volbě generálního ředitele na jaře roku 2023", a to právě proto, že volba generálního ředitele spadá výlučně do kompetence Rady České televize. A její složení je tak tím jediným a rozhodujícím faktorem, kterým může výše zmíněného jmenování nového generálního ředitele být dosaženo, případně naopak znemožněno. A přesně to je důvod, proč zde budeme podle návrhu pana předsedy Jakoba ve druhém čtení jako první bod této schůze projednávat zákon o České televize a Českém rozhlase. Vládní většina si totiž není v současné Radě České televize ani po té červnové dovolbě v minulém roce, kdy tam navolila šest nových členů, jista dostatečným počtem hlasů, a tak se účelově rozhodla složení této rady systémově změnit. Jenom pro připomenutí, mandát současného generálního ředitele České televize Petra Dvořáka skončí v září roku 2023, tedy letos v září. A volba jeho nástupce by tedy měla proběhnout někdy teď na jaře nebo v létě tohoto roku.

Ještě se tady zmíním, a už jsem tady zmiňoval při prvním čtení, proč je tak do očí bijící ta nová novela, proč tak urychleně spěcháme s jejím přijetím, je právě ten počet radních, které novela nově zavádí. V současné době totiž musí pro nového generálního ředitele zvednout ruku dvě třetiny radních, tedy deset z patnácti členů. Nový zákon nebo nová novela, která je zde předložena, má dnes jít do druhého čtení, celkový počet radních zvyšuje na osmnáct, nicméně ruší právě kvorum dvou třetin pro zvolení nového generálního ředitele a zavádí pouze nadpoloviční většinu. Tedy pro volbu nového generálního ředitele bude zapotřebí pouze deset z osmnácti radních.

A ještě vám připomenu to, že v původní novele, kterou jste sem nakonec neposlali, tak jste chtěli navolit z gruntu všech patnáct nových radních. A v tom zákoně, který jste sem teda nakonec neposlali, tak jste podmínky zpřísňovali z dvou třetin na dokonce jedenáct z patnácti, takže je zde jasně vidět ta účelovost tohoto zákona.

Kolegyně, kolegové z vládních stran, pokud tedy tvrdíte, že prosazení tohoto zákona není motivované vaší snahou ovládnout Českou televizi, odložme jeho projednávání třeba na dobu, kdy bude zvolen nový generální ředitel České televize, tedy nastoupí nový management.

A ještě si dovolím podotknout to, že jste navíc stejně nestihli původní plán účinnosti od 1. 1. 2023. Proto navrhuji, protože nevíme, jakým způsobem tuto věc chcete řešit, tak navrhuji, aby z pořadu této schůze byla vyjmuta tato novela, aby zmizel ten stín pochybnosti, který nad ní teď je.

Takže ještě jednou to zopakuji, paní předsedající, dávám protinávrh k návrhu pana předsedy Jakoba, aby byl tisk 263, zákon o České televizi a o Českém rozhlase vyřazen z pořadu této schůze. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama