PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2023 16:21:00

Je načase, aby se Česká televize od základu změnila

Je načase, aby se Česká televize od základu změnila

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 11. ledna 2023 k zákonlm o České televizi a Českém rozhlasu

 Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové,

dovolte mi, abych i já se v krátkosti vyjádřil k navrhované vládní novele zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Já myslím, že je načase, aby se Česká televize od základu změnila. Ať už její financování, tvorba zpravodajství, způsob vedení, vše je potřeba změnit. Nicméně žádná z tak potřebných úprav v této vládní novele bohužel není. Ovšem z toho, co tato novela vlastně obsahuje, je mi docela nevolno. Totiž jedná se o zásadní změnu způsobu volby kontrolních rad České televize, Českého rozhlasu.

Vládní koalice chce úpravu, dle níž tedy v budoucnu bude volit třetinu členů těchto rad Senát. Doposud to dělala pouze Poslanecká sněmovna. Jen bych chtěl připomenout, že Rada České televize má dohlížet na konání České televize a je teda potřeba, aby v ní byly osobnosti reprezentující co nejširší část veřejnosti. Optimálně by pak rada měla být politicky neutrální.

V přímém rozporu s tímto požadavkem je právě navrhovaná novela a je jen dalším krokem k úplnému politickému ovládnutí České televize a Českého rozhlasu vládnoucí koalicí. Neboť zatímco Poslanecká sněmovna rozložením politických sil v podstatě reprezentuje vůli občanů, Senát v tomto nemá žádnou legitimitu. Jednotliví senátoři jsou zpravidla volení přibližně 10 procenty voličů, a zastupují tak naprostou menšinu veřejnosti.

Navíc je nad slunce jasné, že i navrhované zvýšení počtu členů Rady České televize má jediný cíl, a to další tři placená místa pro loajální kandidáty vládní koalice, aby si tak zajistila kontrolu nad volbou generálního ředitele České televize, která proběhne na jaře letošního roku. Navrhovaná novela tak povede k dalšímu odklonu od demokracie směrem k politické diktatuře vládnoucí koalice. A s tím já nemohu souhlasit.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama