Bc. Patrik Kunčar

  • KDU-ČSL
  • Zlín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2023 19:21:00

Někdo tu energii vyrobit musí

Někdo tu energii vyrobit musí

Projev na 5. schůzi Senátu 11. ledna 2023 k energetickému zákonu

 Vážený pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové, dobrý den.

Já mám trošku smíšené pocity u této novely, protože mám pocit, že v některých oblastech jdeme v rámci ČR ode zdi ke zdi. Víme dobře, jak začal solární boom v ČR, kdy možná i díky příliš štědře nastavené podpoře státu se spousta lidí vrhla na fotovoltaiku a vznikaly nám na zelených loukách obrovské solární parky, což jsme nechtěli. A samozřejmě potom v průběhu let byli vlastníci těchto solárních parků a tato příliš štědře nastavená podpora terčem poměrně výrazné kritiky. A těmto lidem se potom přezdívalo, že jsou solární baroni a dívali jsme se na ně přes prsty atd.

Když jsem přišel do Senátu, tak o mně také novináři napsali, že jsem solární baron, protože už nikdo neřešil, že mám doma 3kW střešní instalaci. A právě proto jsem tady, protože za těch 14 let, co už tu střešní instalaci mám, tak tu mám jakousi statistiku, kolik vůbec, když to zprůměruji za těch 14 let, tato 3kW střešní instalace v podmínkách ČR vyrobí. A když se dívám na ta čísla a uvědomím si, že průměrná měsíční spotřeba rodinného domu, který netopí elektřinou, je nějakých 300, možná 400 kWh měsíčně.

A podívám se na ta čísla v průměru za těch 14 let, vidím, že v lednu mám výrobu 84 za měsíc, v únoru 139, v březnu 289, v dubnu už je to skoro 400, květen, červen, červenec, srpen se pohybuji lehce nad 400, září 300, říjen 200, listopad 112, prosinec 69. My tady podporujeme, aby se bez jakéhokoli papírování a stavební povolení povolily tady střešní instalace nebo i další instalace až do 50 kilowatt, vidím ve svém okolí, kolik lidí se dnes na ty fotovoltaiky vrhlo. Vyvstává mi otázka, když všichni budeme mít fotovoltaiky, od března do října budeme soběstační, potom přijdeme v listopadu za tím dodavatelem energie a řekneme: My už si doma nejsme schopni nic vyrobit, potřebujeme tu energii. Ono se to dnes stává.

Je spousta lidí, kteří nedostali ani povolení k připojení na síť, jedou v provozu, že jsou odpojeni od té sítě úplně, potom zapnou jistič až v tom říjnu, listopadu a odebírají elektřinu. Ale ten distributor, protože tam máte rezervovaný příkon, on s vámi počítá celoročně. Musí mít zajištěnou kapacitu, že vy se v kterýkoli moment připojíte k sítě a budete elektřinu odebírat. Mám obavu, že my v honbě za tím, že si tady zlevníme náklady na provoz našich domácností, potom můžeme v těch zimních měsících zaplatit obrovské částky za energii, protože někdo tu energii musí vyrobit, někdo musí tady mít rezervovanou kapacitu ve chvíli, kdy ty fotovoltaiky nejedou.

My tady pořád upřednostňujeme jenom fotovoltaiky, bavíme se sice o obnovitelných zdrojích obecně, takto je i ten zákon koncipovaný, ale zároveň je tady obrovská vlna nevole vůči výstavbě větrníků, protože to hyzdí krajinu, má to negativní dopady na ptactvo atd., máme tady možná špatně nastavenou podporu pro bioplynky, tak jak nám někteří výrobci dlouhodobě avizují, ale pokud tady nebudeme mít nějaký smysluplný energetický mix obnovitelných zdrojů, ta fotovoltaika nás nezachrání.

Chtěl bych apelovat, dobře, budujme fotovoltaiky, ale zároveň budujme další smysluplné záložní zdroje, protože se pak může stát, že tímto dalším překotným budováním fotovoltaik se dostaneme k tomu, že v těch měsících, kdy to sluneční záření nebude postačovat pro domácí výrobu, nám budou distributoři prodávat energii za takovou cenu, že se potom v průměru můžeme dostat k tomu, že prakticky nám to vyjde „šul nul“ a my neušetříme vůbec nic, protože budeme žít v iluzi, že přes léto ušetříme, ale několikanásobně víc zaplatíme přes zimu.

Chtěl bych ještě upozornit na jednu věc, která je v novele tohoto zákona, v § 23 písm. s), doplněná, že je zde požadavek, byť budeme mít fotovoltaiku bez jakéhokoli papírování, bez licence, bez stavebního povolení, že se tady ukládá splnit vlastníkovi požadavky na bezpečnou instalaci v případě výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s instalovaným výkonem do 50 kW, připojených k distribuční soustavě, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení podle stavebního zákona. Ale nikdo neví, jaké ty požadavky budou.

Je řečeno, že to bude stanovené nějakou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu, protože v tento moment nikdo neví, jaké ty požadavky budou, tak se může stát, že ten, kdo se pustí do budování fotovoltaik, bude potom velmi nemile překvapen tím, jaké další obrovské dodatečné náklady bude mít, aby splnil tyto požadavky na bezpečnou instalaci.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama