Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2012 14:58:00

Chceme méně byrokracie v sociálním systému

Chceme méně byrokracie v sociálním systému

Soubor pozměňovacích návrhů, které podala poslankyně Helena Langšádlová, významně sníží administrativní náklady zaměstnavatelů i občanů.

Pokud bude schválen, zaměstnavatelé již nebudou muset zaměstnancům vydávat potvrzení o výši příjmů pro přiznání dávek. Lidem pak odpadne povinnost tyto skutečnosti dokazovat na pobočkách Úřadu práce. Celkově lze úspory administrativních nákladů i času vyčíslit zhruba na miliardu korun ročně.

Poslankyně předložila pozměňovací návrh k vládní předloze v souvislosti se snižováním schodku veřejných rozpočtů. Tato vláda se zavázala zefektivnit činnost státu, aby jeho provoz byl levnější a znamenal méně byrokracie pro lidi i zaměstnavatele. Odvodový i sociální systém totiž vyvolávají obrovské náklady, které je potřeba snižovat. Právě to má za cíl můj návrh, na kterém jsem spolupracovala s Ministerstvem práce a sociálních věcí,“ říká Helena Langšádlová.

Od letošního roku funguje Jednotný informační systém práce a sociálních věcí. Díky návrhu poslankyně Langšádlové přinese oproti současnosti následující výhody:

-          Zjednoduší se komunikace mezi zaměstnavateli, okresními správami sociálního zabezpečení a Úřadem práce ČR.

-          Zaměstnavatel již nebude muset zaměstnanci potvrzovat pro účely přiznání nároku na různé dávky stejné údaje, ty budou k dispozici v informačním systému.

-          Zruší se povinnost vyplňovat různé druhy tiskopisů, např. příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění.

-          Lidé nebudou muset nosit potvrzení od zaměstnavatelů na pobočky Úřadu práce.

-          Omezí se možnost vzniku přeplatků a jejich vracení, což znamená další úsporu nákladů.

-          Zlepší se kontrola a ztíží možnost zneužívání sociálního systému.

Vedle vzniku Jednoho inkasního místa a sjednocení výplaty sociálních dávek se jedná o další významný krok ve snižování byrokracie a administrativních nákladů. V konečném důsledku se tak zvýší konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ dodala poslankyně Langšádlová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama