Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2023 17:52:00

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem

Informace na facebookovém profilu k vysílání učitelů a lektorů češtiny do zahraničí

 Víte, že Česká republika vysílá učitele našeho jazyka ke krajanským komunitám a lektory češtiny na zahraniční univerzity? V tomto školním roce se jedná o 13 vyslaných učitelů a 35 lektorů na zahraniční univerzity.

Na dnešní schůzi Stálé komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí jsme se dohodli na tom, že komise bude tyto projekty výuky českého jazyka v zahraničí nadále podporovat.

Naši učitelé učí češtinu téměř po celém světě. Česky se děti učí u krajanských komunit v Chorvatsku, Rumunsku, Srbsku, Německu, USA, Austrálii s výjezdem na Nový Zéland, ale také v Jižní Americe, konkrétně v Argentině, Brazílii a v Paraguayi. Před válkou na Ukrajině působili učitelé také tam.

Děti se mohou v zahraničí také vzdělávat v češtině a českých reáliích na českých školách, které mají smlouvu s Ministerstvem školství. Dnes byste napočítali takových zahraničních škol už patnáct. Patří mezi ně například síť Českých škol bez hranic, které najdete v Paříži, v Bruselu, v Londýně, v Curychu, v Ženevě, v Drážďanech, Frankfurtu nad Mohanem či v Mnichově.

A jak taková výuka probíhá? Žáci a žákyně chodí do těchto škol většinou o víkendu nebo během odpoledne. Na konci školního roku samozřejmě dostávají vysvědčení a nespornou výhodou je, že kdyby se jejich rodiny vrátili zpět do vlasti, mohou ve školní docházce pokračovat.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama