Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2023 17:08:00

Generál. Musel si přivydělávat jako hlídač v Jízdárně Pražského hradu

Generál. Musel si přivydělávat jako hlídač v Jízdárně Pražského hradu

Komentář na facebookovém profilu k armádnímu generálovi Karlu Kutlvašrovi.

 Historické okénko

Před 128 lety se narodil armádní generál Karel Kutlvašr (27. 1. 1895 – 2. 10. 1961), československý legionář, velitel Pražského povstání, kterého pronásledoval komunistický režim.

Narodil se v Michalovicích u Havlíčkova Brodu. Jako devatenáctiletý mladík se již 6. srpna 1914 mezi prvními dobrovolníky přihlásil se svým bratrem do České družiny, jednotce předcházející čs. legiím. Byl postupně povyšován. V hodnosti velitele roty se v roce 1917 zúčastnil bitvy u Zborova, ve které jeho bratr padl. Vyznamenal se v bitvě u Kazaně. Ve svých 24 letech se stal velitelem 1. čs. střeleckého pluku.

Po návratu do vlasti zůstal u armády. Ve svých 33 letech byl jmenován do hodnosti brigádního generála. V čele 4. pěší divize se podílel na budování čs. opevnění, která by čelila případné německé agresi.

Od začátku okupace se aktivně zapojil do protinacistického odboje a do činnosti organizace Obrana národa. Na počátku Pražského povstání jej generál František Slunečko pověřil velením povstaleckých jednotek v Praze. Podílel se na jednání s německým generálem Rudolfem Toussaintem, který 8. května podepsal kapitulaci německých vojsk výměnou za umožnění jejich průjezdu do amerického zajetí.

Na nátlak sovětského velvyslance byl v srpnu 1945 odeslán na dovolenou, ale na základě intervence prezidenta E. Beneše se vrátil v roce 1946 do aktivní služby a byl povýšen na divizního generála.

Po únoru 1948 byl hned v prvním seznamu generálů, kterého komunistická vláda vyhodila. To ale nestačilo. Byl zatčen a obviněn z velezrady na základě komunisty zinscenovaného vytvoření „odbojové skupiny“. Ve vykonstruovaném procesu byl degradován na vojína a odsouzen na doživotí. Vězněn byl na Mírově a v Leopoldově, kde byl jeho spoluvězněm Rudolf Toussaint. S bývalým protivníkem tak musel snášet stejné útrapy komunistického vězení. Jeho brány opustil po amnestii v květnu 1960 ve špatném zdravotním stavu.

K velmi nízkému důchodu si musel přivydělávat jako hlídač v Jízdárně Pražského hradu, později jako noční vrátný v Nuselském pivovaru. Zemřel při zdravotní prohlídce 2. října 1961 v motolské nemocnici. Informaci o jeho pohřbu nedovolil komunistický režim zveřejnit, ale zpráva o něm se přesto rychle šířila a na pohřeb přišly desítky lidí. Legionáři si vynutili, že mohou stát u rakve čestnou stráž ve svých historických uniformách.

V roce 1968 zrušil soud všechna obvinění, plně rehabilitován byl až po roce 1989, kdy byl in memoriam povýšen do hodnosti armádního generála. V roce 2017 mu prezident Miloš Zeman udělil Řád Bílého lva I. třídy.

TRANSLATE with x English
ArabicHebrewPolish
BulgarianHindiPortuguese
CatalanHmong DawRomanian
Chinese SimplifiedHungarianRussian
Chinese TraditionalIndonesianSlovak
CzechItalianSlovenian
DanishJapaneseSpanish
DutchKlingonSwedish
EnglishKoreanThai
EstonianLatvianTurkish
FinnishLithuanianUkrainian
FrenchMalayUrdu
GermanMalteseVietnamese
GreekNorwegianWelsh
Haitian CreolePersian
TRANSLATE with COPY THE URL BELOW Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back "; langMenu.appendChild(origLangDiv); LanguageMenu.Init('LanguageMenu', LanguageMenu_keys, LanguageMenu_values, LanguageMenu_callback, LanguageMenu_popupid); window["LanguageMenu"] = LanguageMenu; clearInterval(intervalId); } }, 1);
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama