Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2024 11:21:55 - koalice

Kde vzít na vlastní bydlení a kde sehnat bydlení?

Dobrý den, pane Munzare, zajímá mě, co ODS udělala proto, aby si lidé mohli vlastní bydlení dovolit? Protože mzdy jsou u nás pořád strašně nízké, navíc, když máte rodinu, je těžké ufinancovat hypotéku, pokud na ni vůbec dosáhnete. A druhá věc, co jste udělali proto, aby bylo vůbec dostupné bydlení k dispozici? Protože u to je problém. Děkuji za Vaši odpověď, tedy pokud se ji vůbec dočkám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2024 16:40:11 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, 
děkuji za dotaz. V minulém volebním období jsme nakonec dotlačili vládu ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, která prodražovala nákup o 4 procenta. Když se podíváte, tak jsme to navrhovali několikrát a na začátku o tom tehdejší vláda nechtěla ani slyšet. Při zrušení navrhovala tehdejší ministryně financí Schillerová škrtnutí možnosti započítat si úroky z hypotéky do daní. Díky mému pozměňovacímu návrhu byla možnost dávat úroky z hypoték na vlastní bydlení do daní zachována. Dále jsem minulý rok jednal s ČNB o zrušení některých úvěrových ukazatelů pro žadatele o hypotéku, aby byly dostupnější, a to se povedlo. Konečně v tomto roce na návrh našeho ministerstva financí byla ve Sněmovně schválena pravidla pro financování dostupného bydlení. Tedy například, pokud někdo získá státní podporu výstavby,  musí pak nabízet nájemné maximálně ve výši 90 procent, které je v místě obvyklé.