ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2012 15:34:55

Ozelenění dopravně rušných ulic sníží imise o více než 10 %

Ozelenění dopravně rušných ulic sníží imise o více než 10 %

Zástupci vedení radnice Prahy 5 v úterý představili další postup v projektu „Snižování imisní zátěže z dopravy ozeleněním ulic“. Kromě pokračování očisty ovzduší vyjdou vstříc také připomínkám obyvatel.

Umístěním 277 květináčů a osazením protihlukových stěn na Barrandově popínavými rostlinami se sníží zatížení obyvatelstva imisemi způsobených dopravou o téměř 14 tun ročně. V daných lokalitách je přitom roční zátěž zhruba na úrovni 120 tun. Ozelenění ulic tedy kromě vizuálního zlepšení lokalit sníží polétavé zplodiny o více než desetinu.

Obyvatelé dotčených lokalit se zároveň nemusejí obávat masy zeleně. „Květníky budou osazeny různými dřevinami, keři a rostlinami, které vybrali odborníci podle konkrétních míst a s ohledem na tamní obyvatele,“ ujistil veřejnost radní Jaroslav Nedvěd.

Po zahájení instalace betonových květníků se kromě pozitivních ohlasů ozvala i kritika, především z oblasti Hořejšího nábřeží. „Snažíme se vyjít občanům vstříc a mohu říci, budeme lokality nadále monitorovat z hlediska pohybu chodců na chodnících. Je tedy možné, že dojde k případnému přesunu některých květníků. Nutno ale dodat, že umístění všech kontejnerů splňuje veškeré normy a nařízení. Dokonce máme potvrzení od zástupců paraplegiků a sdružení handicapovaných spoluobčanů o tom, že jim při tomto umístění květníky nekomplikují pohyb a nečiní potíže,“ upřesnil vedoucí Odboru správy veřejného prostranství Bc. Lukáš Pokorný.

Projekt k očistě ovzduší a projasnění šedých ulic zelení financovala městská část Praha 5 ze zdrojů Evropské unie a díky výběrovému řízení se podařilo snížit náklady oproti předpokladům zhruba na poloviční částku.

Radnice chce zároveň požádat občany i návštěvníky Prahy 5 o shovívavost během instalace zbylých kontejnerů, které se neobejde bez účasti těžké techniky.

Přehled vybraných dřevin a rostlin:

Protihlukové stěny: Popínavé rostliny typu břečťan popínavý, loubinec trojlaločný

Kontejnery - keře: Kolkvitzie krásná, Tavola kalinolistá, Bobkovišeň lékařská, Vajgélie, Zimolez lesklý, Tavolík japonský

Kontejnery - dřeviny: Javor mléč, Javor babyka, Habr obecný, Líska turecká, Platan javorolistý, Jeřáb prostřední, Javor stříbrný, Javor klen,

Nejčastěji zmiňované problémy a dotazy:

  • Úzké průchody mezi domem a květníkem

Na většině míst, kam květináče s rostlinami budou a jsou umístěny, je jejich vzdálenost větší než 2 metry od zdí. Nicméně v tomto směru máme problematickou lokalitu – jde o ulici Hořejší nábřeží. Na toto místo ale nelze umístit zeleň jiným způsobem. Přitom jde o velmi rušnou ulici, kde výsadba květníků výrazně zlepší životní podmínky tamních občanů.

Nutno ale vyvrátit názory tamních obyvatel - součástí projektu byla mimo jiné diskuze se zástupci paraplegiků a handicapovaných spoluobčanů. Podle jejich oficiálního vyjádření a potvrzení je vzdálenost květináčů od zdi dostatečná pro pohyb například vozíčkářů, ale také maminek s kočárky. Městská část Praha 5 dokonce jedná o výjimce, aby mohla květináče posunout ještě více k silnici, než je norma 50 cm. Prostor plochy chodníku by se tak ještě rozšířil.

  • Zúžení průchodu na chodníku v případě umístění popelnic

Opět jde o problém na Hořejším nábřeží. Předně je třeba říci, že v tomto prostoru popelnice dle vyhlášky nemají co dělat. Dokonce je takové umístění možné i pokutovat. Dokážeme pochopit výjimku ve středu a v neděli večer, kdy je očekáván svoz odpadu, v jiných dnech ale patří popelnice na dvůr. Mezery mezi květináči jsou také přizpůsobeny rozměru popelnic, které tudy bez potíží projdou.

  • Kočárek a invalidní vozík nemají proti sobě šanci projet

Opět jde o problémovou lokalitu Hořejšího nábřeží, kam kromě květníků nebylo možné dostat zeleň jiným způsobem. V případě, že k tomuto dojde, mohou si obě strany lidsky ukázat a dát si případně přednost. Nejdelší kontejner měří 12 metrů, to není zas takové zdržení vykoupené lidskou slušností.

  • Když se něco stalo na Hořejším nábřeží, tak vždycky přijela sanitka nebo hasiči a mohli najet na chodník. To teď nepůjde.

Záchranné složky jako hasiči a lékař jsou vybaveny majáky a mohou zastavit běžně u okraje silnice. Naložit případného pacienta také nebude problém, neboť mezi květináči jsou mezery. Dokonce se uvažuje o jejich rozšíření přesunutím několika květníků.

  • Hořejší nábřeží: Když jsme se vraceli z dovolené, nebo se někdo stěhoval, tak mohl zastavit na chodníku.

To je velký omyl, v ulici Hořejší nábřeží na této straně platí zákaz zastavení. Naopak najíždění na okraj chodníku i na žulovou dlažbu působilo velké škody, které bylo nutné opravovat. I proto se již dříve uvažovalo o umístění zábradlí v místě dnešních květináčů. Uvědomte si, že květináče také pomohou zabránit případnému vběhnutí dětí do vozovky. Jde o jednu z nejvíce dopravně vytížených ulic v Praze.

  • Nikomu se květináče nelíbí

K projektu Snížení imisní zátěže ozeleněním ulic jsme obdrželi velkou řadu pozitivních reakcí od občanů a obyvatel Prahy 5. Smíchov je dlouhodobě považován za dopravně nejrušnější místa v Praze a tedy je bezpodmínečně nutné bojovat za snížení imisí ve zdejším ovzduší. A snížení o 14 tun ročně nám i ostatním občanům připadá jako smysluplný projekt. Květináče budou osazeny nejdéle do konce září. Navíc nebudou jen zelené – počítá se s různými typy keřů a dřevin.

  • Lidé nebudou mít v dolních patrech dotčených domů světlo

Květníky budou osazeny dřevinatými rostlinami, navíc jsou umístěny vždy minimálně 1,25 metru od zdi, tedy i od případných oken. I podle některých dotčených obyvatel domů bude lepší výhled na zelenou korunu stromku, než na kapoty kamionů a aut, které projíždí přímo před domem po rušné silnici.

Podívejte se například na fotografii č. 1 – všechna dolní okna jsou dokonce zabedněná. Předpokládáme, že důvodem je výhled na hustý provoz. Není zeleň lepší alternativou?

  • Je možné ještě umístění změnit?

V tuto chvíli se držíme plánovaného umístění, je ale možné, že dojde ke změnám na základě podnětů z provozu. Zatím ale obyvatelé očekávají spíše osazení květníků, tedy jak to bude vypadat.

  • Nebyli jsme dopředu o akci informování

Informace o přípravě projektu na ozelenění ulic byla vyvěšena na webu Prahy 5 již v prosinci 2011 (http://www.praha5.cz/cs/sekce/snizeni-emisi-v-praze-5/ ), dokonce včetně seznamu ulic, kterých se umístění bude týkat. V době zahájení umísťování květníků jsme veřejnost informovali prostřednictvím komunikačních kanálů radnice, a to včetně Facebooku a portálu Pětky pro vás. O akci informoval také tisk, televize a další média. Nechali jsme také vyrobit spot radniční televize TVP5, kde žádáme občany o trpělivost při instalaci květináčů, neboť k tomuto je třeba těžká technika.

Fotografie č. 1: Zabedněné okna v 1. patře domů na Hořejším nábřeží

Fotografie 2: Dostatečný prostor u květníků

Ilustrace 3: Vizuální zlepšení ulice

Fotografie 4: Nevzhledné protihlukové zdi na Barrandově

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama