Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2023 10:13:00

Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří

Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří

Komentář na facebookovém profilu ke slovům maďarského premiéra Viktora Orbána.

 Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří a měla by začít jednání o míru, i kdyby ta mohla trvat měsíce i roky. Podle agentury MTI to řekl v neformálním rozhovoru s účastníky mediální konference. Orbán při této příležitosti varoval před nebezpečím eskalace války, informovalo Echo24.cz. To je přesně i postoj hnutí SPD. Chceme mír, ne válku. Toto není naše válka a Česká republika by v ní měla být neutrální. Je to podobné tomu, co říká poslanec SPD Jaroslav Bašta, že i špatný mír či příměří je lepší než válka.

„Nekomplikujte věci, je potřeba okamžité příměří, po kterém by měla okamžitě začít mírová jednání, ale může to trvat měsíce nebo dokonce roky,“ řekl Viktor Orbán.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, se kterým jsem se setkal a hnutí SPD s ním navázalo spolupráci, podle čtvrteční zprávy MTI řekl novinářům v New Yorku, že Maďaři chtějí zůstat mimo válku na Ukrajině. Zareagoval tím na pasáž z úterního projevu šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové v Parlamentním shromáždění Rady Evropy o tom, že „ruská agresivní válka je nejen válkou proti Ukrajině, ale i válkou proti společnému mírovému uspořádání v Evropě“.

„Maďarsko s nikým neválčí,“ řekl maďarský ministr. „My nejsme s nikým ve válce a nechceme být s nikým ve válce. Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost Maďarska a maďarského lidu,“ dodal.

„Věříme, že místo navyšování dodávek zbraní stojí za to se zaměřit na dosažení příměří a zahájení mírových jednání. Žádám představitele velkých a mocných zemí, tzv. „supervelmocí“, sednout si k jednání a začít mluvit o tom, jak můžete dosáhnout míru v našem sousedství, namísto prodlužování války,“ řekl Péter Szijjártó  na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Poznamenal, že „Maďarsko a maďarský lid již v tomto konfliktu zaplatili vysokou cenu“, protože spolu s Ukrajinci umírají i Zakarpatští Maďaři mobilizovaní v ukrajinské armádě a Maďarsko samo pociťuje negativní ekonomické důsledky konfliktu.

Chceme mír, ne válku!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama