ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2012 19:09:05

Věci veřejné zásadně nesouhlasí se zvyšováním DPH o 1% bod na 15 a 21%!

Věci veřejné zásadně nesouhlasí se zvyšováním DPH o 1% bod na 15 a 21%!

"Zvýšení DPH nelze používat jako lék na všechno. Již nyní vidíme jasné následky toho, jak takováto svérázná kůra dopadá na ekonomiku. Ekonomika zpomaluje, chuť a náš spotřebitelský apetit doznává propad," říká Michal Babák, poslanec za Věci veřejné.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

Máme před sebou novelu zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů.

VV zásadně nesouhlasí se zvyšováním DPH o 1% bod na 15 a 21%.

Problémem předkládaného návrhu je jeho nekoncepčnost a to, že vůbec neodráží současnou hospodářskou situaci, potřeby našeho státu, podniků a občanů. Vůbec nejsou zohledňovány současné hospodářské problémy a reálný dopad těchto opatření na koupěschopnost občanů, na vůli investovat u českých podniků, ale i na tuzemskou spotřebitelskou náladu.

Zvýšení DPH nelze používat jako lék na všechno. Již nyní vidíme jasné následky toho, jak takováto svérázná kůra dopadá na ekonomiku. Ekonomika zpomaluje, chuť investovat klesá, oproti ekonomikám sousedních zemí nerosteme a náš spotřebitelský apetit rovněž doznává propad.

Přestože čeští exportéři dosahují rekordního vývozu, česká ekonomika klesá. Podle posledního údaje Českého statistického úřadu hospodářství kleslo meziročně o 1%. Je to zejména kvůli tomu, že se snižuje spotřeba domácností, za což můžou právě zvýšené daně.

Vláda má vysoké ambice zvýšením DPH vybrat cca 18 miliard korun. Zhodnotíme-li poslední analýzy ministerstva financí k výběru daní za období roku 2012, je zcela nereálné očekávat, že by tato částka byla vybrána. Jestliže MF nebylo schopno vybrat daně v roce 2011, jen velmi obtížně se chce věřit, že s vyšší sazbou se to podaří, což jednoznačně poukazuje na fakt, že zvýšení DPH státní pokladnu nenaplní, ale naopak ekonomiku uškrtí.

Optimální a dlouhodobé řešení vidíme v ponechání současných dvou sazeb ve výši 14 a 20%. Neexperimentovat, neprovádět stále změny a výkyvy, zkrátka zajistit předvídatelnost ekonomických pravidel. Je naprosto nezbytné, aby český daňový systém byl dlouhodobě stabilní. Nelze donekonečna reagovat na každý malý výkyv ekonomiky rozsáhlým daňovým balíkem.

Rovněž je, bez hlubší analýzy, předkládán návrh na zrušení „zelené nafty“. Českým zemědělcům, kteří jsou již dnes pod vysokým konkurenčním tlakem, se tak opět oslabí jejich konkurenceschopnost a ekonomické zázemí. Jejich možnost soutěžit se zemědělci z Polska nebo Rakouska, tak bude ohrožena. Namísto autentické obrany a pomoci českému zemědělství, ochraně našich produktů a pracovních postupů opět potrháváme pozici našeho zemědělství.

Proto Věci veřejné připravily dva pozměňovací návrhy, které předloží do poslanecké sněmovny:

1) Prvním pozměňovacím návrhem chceme dosáhnout zachování DPH na 14 a 20%.

2) Druhým pozměňovacím návrhem pak chceme zachovat osvobození zelené naftě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama