Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2023 13:14:00

Aktuálně schválená částka 22 milionů na hospicovou péči je základ

Aktuálně schválená částka 22 milionů na hospicovou péči je základ

Krajští zastupitelé schválili uvolnění prostředků na podporu hospicové péče v Královéhradeckém kraji. Pěti hospicům v regionu kraj v roce 2023 pošle 22 milionů korun.

 „Provozovatelé hospicové péče Královéhradecký kraj podporuje každoročně. Finanční podporou pomáháme zajistit jejich fungování a další rozvoj služeb pro vážně nemocné, kteří chtějí závěr života prožít doma ve svém prostředí a mezi svými blízkými. Moc si vážím toho, že hospice širokou škálou poskytovaných služeb pomáhají nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich blízkým v co nejvyšší možné míře usnadnit závěr života,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

V loňském roce Královéhradecký kraj na hospicovou péči uvolnil celkem 24 milionů korun. Původní plán tehdy navýšil o tři miliony z původních 21 milionů korun.

„Aktuálně schválená částka 22 milionů korun na hospicovou péči je základ, který v průběhu roku předpokládáme navýšit podobně jako v loni, kdy jsme podporu zvýšili z důvodu kompenzace zvýšených cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Hospicová péče se skládá z lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných nevyléčitelně nemocným pacientům. Hospice poskytují sociálně právní a psychologické poradenství také rodinným příslušníkům. Služby zajišťují i podporu pro pozůstalé.

Krajský dotační program je přímo určený na spolufinancování této péče o pacienty, kteří vyčerpali možnosti léčby a nyní u nich pokračuje léčba, která minimalizuje bolesti a mírní všechny obtíže jejich diagnózy i případné komplikace.

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji stabilně zajišťuje pět domácích hospiců a kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci s kapacitou 30 lůžek pro paliativní péči. Služby mobilního hospice v využívá zhruba 380 pacientů. Přes 410 pacientů za rok pak využívá pobytové hospicové péče. Kontakty na hospice jsou dostupné ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama