Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2023 11:30:00

Věřím, že se v roce 2028 sejde celá Evropa v Broumově

Věřím, že se v roce 2028 sejde celá Evropa v Broumově

Spolupráce Královéhradeckého a Banskobystrického kraje sílí. Slovenští partneři podpoří kandidaturu Broumova na titul Evropské hlavní město kultury

Zástupci Banskobystrického samosprávného kraje v čele s předsedou Ondrejem Lunterem vyslovili podporu projektu oslavujícího kulturní rozmanitost – Broumov 2028. Stalo se tak u příležitosti první oficiální návštěvy nově zvoleného předsedy v Královéhradeckém kraji. Hejtman Martin Červíček a další zástupci kraje se slovenskou delegací navštívili mimo jiné město Broumov usilující o získání titulu Evropské hlavní město kultury, jehož kandidatury je kraj hlavním partnerem.

„Naše kraje pojí nejen partnerství, ale také podobnosti regionů, mezi které patří například rozloha nebo pohraniční oblasti s obdobnou problematikou. S partnerským Banskobystrickým krajem máme výborné vztahy a díky vzájemné spolupráci a podpoře si můžeme být v mnohém inspirací. Jsem potěšen, že tomu není jinak ani v souvislosti s kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury, a že se při návštěvě slovenské delegace v organizačním týmu přímo v areálu broumovského kláštera podařilo tento výjimečný projekt představit a navázat kontakty. Věřím, že i díky tomuto partnerství bude rok 2028 rokem, kdy se celá Evropa sejde v Broumově,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Sedmitisícový Broumov jako historicky nejmenší kandidát postoupil do finále soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028 v loňském roce. Prostřednictvím titulu chce mimo jiné posilovat kulturní a umělecké komunity na národní i mezinárodní úrovni, rozvíjet pomalý kulturní turismus, podporovat aktivní zapojování obyvatel do rozvoje evropských malých měst a venkovských oblastí nebo přitáhnout nové investice a kreativní mladé lidi.

„Celková koncepce projektu mě velmi nadchla především proto, že komunikuje důležitá témata, která jsou aktuální i u nás. S Královéhradeckým krajem máme mnohé společné, a to včetně národnostně smíšeného území. Jako kraj se rádi zapojíme do projektu Broumov 2028 a pokusíme se ho vhodně využít například pro otevření důležitých kulturních témat v Banskobystrickém kraji,“ doplnil spolupráci předseda Banskobystrického samosprávného kraje Ondrej Lunter.

Dvoudenní pracovní návštěva se netýkala jen participace na projektu Broumov 2028, ale obsáhla i další oblasti. Inspirací pro zvyšování bezpečnosti v Banskobystrickém kraji se pro slovenskou delegaci stala návštěva výjezdového střediska Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, kde ředitel krajských hasičů David Pouč představil fungování integrovaného záchranného systému a celkovou spolupráci jednotek hasičů, policistů a záchranářů.

Další jednání se dotkla i oblastí inovací a investic, se kterými delegaci seznámilo Centrum investic, rozvoje a inovací v čele s prvním náměstkem hejtmana Pavlem Bulíčkem odpovědným za tuto oblast. O krajském školství, jeho projektech a plánovaných aktivitách promluvil náměstek pro školství a sport Arnošt Štěpánek.

Bodem programu se uskutečnila také exkurze v závodě Škoda Auto Kvasiny. Účastníci si prohlédli výrobu automobilů a dozvěděli se více o spolupráci kraje s největším zaměstnavatelem, který se významně podílí na rozvoji Rychnovska. Na exkurzi navázala návštěva Vyšší odborné a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou, která vzdělává žáky ve velmi žádaných technických oborech v oblasti automobilového průmyslu.

Za slovenskou stranu se návštěvy účastnil předseda Banskobystrického kraje Ondrej Lunter, podpředseda pro oblast školství Mikuláš Pál, ředitel Krajského hasičského sboru Dušan Hancko, tajemnice Zuzana Lafférsová, ředitelka odboru Školství Jana Slačková, ředitelka rozvojové agentury BBSK Jana Pálková a Denisa Čatovičová, referentka pro mezinárodní vztahy a protokol. Hostiteli v čele s hejtmanem Martinem Červíčkem byli také náměstci Pavel Bulíček, Arnošt Štěpánek, náměstkyně Martina Berdychová a radní Adam Valenta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama