Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2023 20:43:00

Má vzniknout nová skutková podstata trestného činu - šíření dezinformace?

Má vzniknout nová skutková podstata trestného činu - šíření dezinformace?

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 k politice vlády v boji proti dezinformacím.

 Dobrý den, paní místopředsedkyně. Na úvod několik těch řekněme formálních záležitostí. Já navrhuji nový bod na pořad této schůze. Jestli si to dobře pamatuju, jak jsem vám to napsal na ten lísteček, tak je to netransparentní postup vlády České republiky v boji s dezinformacemi. A byl bych rád, kdyby tento bod byl zařazen dnes jako první bod. Nebude-li zařazen, zítra jako první bod, nebude-li zařazen, v pátek jako první bod.

A cílem našeho snažení by měla být nějaká debata o tom, o čem v současné době koluje spousta dezinformací v sociálních sítích, protože vláda České republiky a zejména premiér nebo Úřad vlády a Ministerstvo vnitra mlží. Mlží a neříkají nám ty informace, a proto vznikají ty tak zvané dezinformace.

My víme, že vznikl nějaký odbor na ministerstvu, odbor, nějaký útvar na Ministerstvu vnitra, který se jmenuje KRIT, Krizový informační tým. Už jsem tady o něm několikrát hovořil. Několikrát jsem interpeloval jak premiéra, tak ministra vnitra. Každou schůzi tady navrhuji zařazení tohoto bodu. Jestli něco nemám rád, tak když se opakuju. Nerad se opakuju. Ale co mi zbývá, když ani jednou ten můj návrh nebyl vyslyšen? A s výjimkou krátké reakce ministra Rakušana, který přišel na ústní interpelace, tak jsem se žádných odpovědí nedočkal. Přijde mi to jako nekonečný seriál, nová schůze, nový program, přijde Vondráček a mluví o dezinformacích. Ale já se ani nemusím opakovat, protože pokaždé, pokaždé přijde do toho veřejného prostoru nějaká informace, která je nová.

Teď nejnověji si můžete přečíst na jednom zpravodajském serveru o tom, že novináři se skutečně obrátili na příslušné státní instituce, podle zákona o svobodném přístupu k informacím žádali informace o tom akčním plánu, o tom takzvaném akčním plánu o boji proti dezinformacím, a bylo jim odpovězeno, že ty informace jsou tajné a že nebudou poskytnuty podle zákona 106. Tak mě by zajímalo, v jakém režimu tedy vzniká ten akční plán, utajovaném, podle jakého zákona, podle jakého konkrétního ustanovení se jedná o utajenou skutečnost? A jestliže něco takového skutečně vzniká, tak tím spíš neměli by o tom poslanci Parlamentu České republiky vědět? Vždyť my máme výbory, my máme instrumenty, kterými můžeme projednat i utajované informace a kdy se můžeme zajímat i o to, co je tajné. A to je přece ta základní role Poslanecké sněmovny, ta kontrolní. Protože v rámci toho akčního plánu se mimo jiné mluví o tom, že se 100 milionů rozdá nezávislým médiím, když takovému médiu dáte peníze, tak potom asi je otázka, jestli zůstává nezávislé. Má se rozdat 50 milionů neziskovým organizacím, nevládním, ale když je platí vláda, tak už potom asi nejsou nevládní, když jsou to všechno profesionálové, kteří berou výplatu, tak už asi se nedá ani mluvit o těch neziskových.

Na tyto všechny otázky jsme chtěli opakovaně odpověď, a té odpovědi se nám nedostalo. Teď naposledy dal pan vládní zmocněnec pro boj proti dezinformacím Klíma rozhovor na seznam.cz, kde řekl několik opravdu zase perel, které nevím, jestli má smysl tady citovat. Jenom jimi chci demonstrovat, že ta věc má neustále vývoj a jestliže to budeme řešit v Poslanecké sněmovně, tak si zaděláváme na velký problém v rámci české společnosti.

Zeptali se třeba pana Klímy: Média dnes nejsou jen tištěné noviny nebo zpravodajské servery, máme různé blogy, videa, posty na sociálních sítích, kdo bude rozhodovat, kde je hranice mezi názorem, interpretací a dezinformací? A pan Klíma na to: To vůbec nikdo rozhodovat nebude, tím se vůbec nikdo nezabývá. Kdo rozhodne, jestli jde o dezinformační web? Proč by to rozhodoval. Otazník. A podobné odpovědi. K čemu tedy ten zákon bude? Aby v případě ohrožení národní bezpečnosti mohl za dané situace někdo posoudit, co je v tom informačním prostoru za dezinformace, a v tu chvíli reagoval. A tak dále, a tak dále.

Otevřeně se tady mluví, že skutečně má vzniknout nová skutková podstata trestného činu - šíření dezinformace. A přitom ta základní otázka, co je dezinformace, co to tedy vlastně ta dezinformace je a co je názor, tak to je to základní, co nás tady všechny zajímá, a na to doteď nikdo nebyl schopen odpovědět a nikdo nám to neřekl.

Já jsem si připravil velice jednoduché usnesení, které už jsem tady také četl, které by mělo být na závěr tady téhle debaty, a to usnesení zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby jí a všem jejím členům předložila veškeré materiály o realizovaných a připravovaných opatřeních v oblasti boje s dezinformacemi a umožnila tak diskusi na plénu Poslanecké sněmovny.

Ptám se všech přítomných: Vidí v tom něco závadného, že nám vláda dá nějaké informace a že zde zařadí bod a že se o tom budeme bavit, a budeme se o tom bavit jednou, obětujeme tady třeba tři hodiny nebo třeba dopoledne, celé to probereme a půjdeme od toho, a vláda nám vysvětlí, že je všechno v pořádku, jak se aspoň doteď tváří, anebo něco tam opravdu není v pořádku? Jak my to máme vědět, když jsou ty věci utajované a nacházíme akorát takové drobné zlomky v jednotlivých materiálech KRITu, ve kterých se píše třeba v souvislosti s nelegální migrací, že to není zajímavé téma pro mainstreamová média, nicméně nelze vyloučit, že se jich chytnou média ve vlastnictví nebo pod vlivem hnutí ANO nebo dezinformační scéna. To byla skutečně citace z toho materiálu. Nebo kde ti členové KRITu se pohoršují nad tím, že se jim nedaří přesvědčit občany České republiky o narativu, že jsme ve válce. To je také přesná citace. To jsem si nevymyslel.

A samozřejmě v nás to vzbuzuje otazníky, my jako společnost jsme citliví na cenzuru, zažili jsme to, pamatujeme si to velice dobře. A myslím si, že je namístě, aby tady před nás předstoupil premiér, premiér vlády České republiky a řekl nám, jak to je. Jestli je pravda z rozhovoru s tím vedoucím KRITu, který říká: Ano, my jsme tým, který připravuje už komunikační strategie a kromě toho na každém ministerstvu již vznikají konkrétní oddělení. To cituji z toho rozhovoru vedoucího KRITu. Já jsem následně interpretoval (interpeloval) ministra vnitra a ministr vnitra mi ale řekl, že interpeluji špatně, protože on má na starosti jenom ten KRIT a celá ta koncepce a to všechno vychází z Úřadu vlády, a všechno to má šéfovat zmocněnec pro boj proti dezinformacím pan Klíma, hlavní cenzor pan Klíma.

Z tohoto důvodu navrhuji, abyste konečně pochopil, jak je strašně důležité tento bod zařadit na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Minimálně bych vás chtěl požádat, aby byl zařazen, aby byl uveden v programu této schůze, protože samozřejmě jestliže to neuděláte, tak je to také - tak to také o něčem svědčí. Já jsem chtěl říct - tak je to také signál. My už nechceme signály, my bychom byli rádi, kdybyste nám začali odpovídat na naše otázky a kdybyste se tomu věnovali, protože jak to kdysi řekl George Orwell, nejtěžší ze všeho je se soustředit na věci, které máte před očima každý den. A já bych opravdu nerad, aby tímto postupným utahováním, tímto vznikem vládní propagandy, aby tímto vznikem omezení svobody slova v České republice - aby to zašlo do konců, které si nepřeje snad nikdo v této Poslanecké sněmovně. Ale bohužel díky tomu, že pomaličku vzniká ta byrokratická mašinérie, která se týká omezování slova a propagandy, vládní propagandy, tak ona prostě vznikne. A já se ptám vás, kolegů z koalice: Potom se změní ta vláda, přijde někdo jiný, a co? Tak tam přidá ještě jednu nulu a místo 100 milionů dá jednu miliardu - to jsem přehnal, nebo vynásobí to dvěma, bude tam jiná vláda, ale ti úředníci už tam budou sedět, oni už to budou mít nastaveno, oni prostě budou vědět, jak s tím veřejným míněním pracovat. Copak to někdo chceme, aby něco takového vzniklo? Když něco takového založíte, tak se to pak velice, velice těžko ruší.

Takže teď je ten čas to probrat, teď je čas, pane premiére, to vypnout, a jiné řešení, než to vypnout, není. A já vám tady dávám seriózní nabídku, konstruktivní - pojďme se o tom napřed bavit v té Poslanecké sněmovně. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama