Mgr. Karel Haas

  • ODS
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2023 21:26:00

ednomyslná koaliční shoda

ednomyslná koaliční shoda

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů.

 Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, děkuji mnohokrát za slovo. Dobrý podvečer vám všem, kolegyně, kolegové. Návrh zákona pod sněmovním tiskem číslo 270 byl velmi detailně projednán ve výborech i podvýborech Senátu a 25. ledna tohoto roku i na plénu v Senátu.

Dovolím si shrnout to, že diskuse na plénu Senátu byla opravdu velmi konstruktivní, a pokud mohu nějak zobecnit její závěr, tak si myslím, že návrh zákona jako celek se dočkal z těch vystoupení kolegů senátorů a senátorek řekněme většinové, výrazně většinové a průřezové politické podpory. Senát přijal k návrhu zákona dva drobné pozměňovací návrhy. Jeden z pozměňovacích návrhů, on je mnohem více a přísluší mu to, okomentuje zástupce Senátu, kolega senátor Zdeněk Nytra, se týkal § 3g návrhu zákona, to znamená Národního rozhodčího soudu pro sport, kde kolegové senátoři, a to je o právním úhlu pohledu, považovali řekněme za právně bezpečnější, není to nijak v rozporu s tím, co jsme deklarovali jako navrhovatelé, co jsme odůvodňovali stanoviskem pana docenta Brodce z pražské právnické fakulty. Nicméně kolegové senátoři považovali za právně bezpečnější doplnit (do) předmětného ustanovení upravujícího Národní rozhodčí soud pro sport textaci... (V sále je hluk.)

Doplnit textaci výslovně zakotvující to, že působnost a pravomoc Národního rozhodčího soudu pro sport ve věci disciplinárních deliktů sportovců a členů sportovních organizací bude založena, a to je ten doplněk Senátu, výslovně pouze tehdy, pokud to bude vyplývat z vnitřních předpisů sportovních organizací, lidsky řečeno ze spolkové autonomie jednotlivých střešních sportovních organizací, typu svazů, asociací a podobně.

A druhý pozměňovací návrh Senátu směřuje k oblasti plánu, rozvoje sportu v obcích. Já jsem tady při předchozím projednání v legislativním procesu ve Sněmovně uváděl, že v debatě a v diskusi s asociacemi obcí, to znamená se Svazem měst a obcí a se sdružením místních samospráv jsme jako předkladatelé dospěli ke kompromisu, kdy jsme povinnost vytvářet plány rozvoje sportu v obcích nechali na oerpéčkových obcích. V původním našem návrhu jsme tuto povinnost odjímali všem obcím. A vlastně pozměňovací návrh kolegů senátorů se vrací k tomu původnímu návrhu poslanců, to znamená zrušit tento plán rozvoje sportu na všech obcích bez rozdílu, to znamená i na těch oerpéčkových a ponechat ho na úrovni krajů tak, aby na úrovni krajů byl sport zejména z pohledu investic koordinován.

To jsou dva pozměňovací návrhy Senátu. Na tématu sportu mně připadá naprosto zbytečné, abychom se nějakým způsobem štěpili mezi poslanci a ctěnými kolegy senátory, takže za předkladatele - a troufám si říct, že za všechny kolegy z koaliční pracovní skupiny, tak jsme si to potvrdili po projednání tohoto návrhu zákona Senátem, takže je na tom jednomyslná koaliční shoda, bych vás všechny chtěl poprosit, abychom v rámci Poslanecké sněmovny při našem dnešním hlasování hlasovali a podpořili návrh zákona ve znění, jak byl schválen Senátem, to znamená postupem podle § 97 odst. 4 jednacího řádu. Děkuji mnohokrát za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama