Ing. Lubomír Brož

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2023 13:03:00

Proč myslíte, že si lidi přestali kupovat jídlo?

Proč myslíte, že si lidi přestali kupovat jídlo?

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 - návrh jednacího bodu Valorizace rodičovského příspěvku ve stínu dramatické inflace

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já se přiznám, že jsem pana ministra včera v té televizi neviděl, nicméně bod, který chci navrhnout jako nový bod jednání, se jmenuje Valorizace rodičovského příspěvku ve stínu dramatické inflace a chci ho navrhnout jako třetí bod dnešního jednání.

Ono je možná dobře, že jsem to včera neviděl, protože to, co jsem si vyslechl nyní od paní Schillerové, tak by možná ten můj příspěvek ještě zněl trošičku jinak, ale co je velmi důležité si uvědomit, že my bychom o tomhle měli mluvit. A já jsem tenhle bod navrhoval už před několika měsíci. Pochopil jsem, že jste ho neschválili, vy nám v podstatě neschvalujete téměř nic, ale bral jsem to tak, jako že si ministr Jurečka a celá vláda uvědomí, že tohleto je důležitá věc.

A čeho se zřejmě tady dočkáváme jako signálu toho, že se to naopak bude brát, že se chce, aby maminky od dětí šly do práce, aby mohly platit daně a zvyšovat příjmy. A tenhleten bod je i o tom, že o tomhle budeme diskutovat. Co je pro nás důležitější? Ten rodič, který chce vychovávat dítě a být s ním nějakou dobu doma? Anebo to, že půjde do procesu, bude platit daně, aby se mohly navyšovat příjmy státního rozpočtu a vláda potom s nimi něco dělala? Řekněme si ty priority.

Vy všichni víte, jak dramaticky narůstají ceny, už celý minulý rok rostla inflace, roste i letos, ceny se neustále zvedají. Já nevím, jestli chodíte do obchodu, i když my, když chodíme do obchodů, tak samozřejmě s našimi příjmy to nemusíme tolik vnímat. Ale mně lidé ukazují, co, co stojí, co stálo před rokem, co stojí dneska, kolik stojí, kolik stojí jogurt. Výše rodičovského příspěvku v současné době je 300 000 korun. Naše vláda, vláda Andreje Babiše ji zvedla z 200 000 na 300 000 korun.

Možná se to zdá, jako že to byl významný skok, jenomže samozřejmě od té doby se stalo hrozně moc věcí v ekonomice. Hrozně moc věcí s inflací, se zdražováním potravin. Zaregistrovali jste v médiích, že vlastně maloobchodní tržby za prodej potravin jsou nejnižší, nejnižší od roku 2001? Proč jsou ty tržby nejnižší? Proč myslíte, že si lidi přestali kupovat jídlo, proč omezili tu spotřebu v potravinách? No, protože na to nemají peníze. A řekněme si otevřeně, kromě samozřejmě seniorů, tak rodiny s malými dětmi jsou jednou z nejvíce ohrožených ekonomicky - entit, entit v této společnosti.

A řekněme si, že ten příspěvek ve chvíli, kdy pokud je ten rodič doma tři roky, tak je zhruba 8 000 měsíčně. Co se dá udělat s 8 000 měsíčně? I kdyby ta rodina vydělávala třeba řekněme dvacet, pětadvacet, dvacet pět tisíc před odchodem na rodičovskou dovolenou, tak je to, tak je to 50 000 korun. A najednou se jim smrskne jejich příjem na 32 000 korun.

Tenhleten bod dávám, abychom o tom začali mluvit. Ať nám vláda řekne své záměry. Já jsem v médiích zaregistroval, že před časem, dlouhým časem, pan ministr Jurečka navrhoval zvýšení rodičovského příspěvku, ale pak z toho nějak sešlo, vláda to zřejmě neodsouhlasila. A tím to nějak usnulo. A teď se naopak dozvídáme ty druhé informace, že naopak by se tohleto mělo zkracovat, že by se na to mělo sahat. Schvalme prosím tenhleten bod a pojďme, pojďme o tom mluvit.

Pojďme si říct, co je pro vládu a pro naši společnost opravdu prioritou a co chceme dělat. Valorizace důchodů probíhají každý rok, je to naprosto v pořádku, takhle se to již v minulosti nastavilo. Můj osobní názor je, že bychom měli valorizovat i příspěvek, rodičovský příspěvek. Takže já vám, já vám děkuji za pozornost a chtěl bych, chtěl bych vás poprosit o schválení tohohle toho bodu, protože si myslím, že to je hrozně důležitý bod. A ty vzkazy, které dostávají rodiče s malými dětmi, jsou zatím velmi negativní a velice, velice málo pozitivní.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama