ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2012 7:52:07

Věci veřejné vítají vládní souhlas s návrhem zákona na zrušení doživotní imunity

Věci veřejné vítají vládní souhlas s návrhem zákona na zrušení doživotní imunity

Na včerejším zasedání vlády byl přijat návrh zákona na zrušení doživotní imunity zákonodárců. Tento návrh vytvořila předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová a spolupodepsali se pod něho předáci všech sněmovních stran a vedení Poslanecké sněmovny.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Na včerejším zasedání vlády byl přijat návrh zákona na zrušení doživotní imunity zákonodárců. Tento návrh vytvořila předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová a spolupodepsali se pod něho předáci všech sněmovních stran a vedení Poslanecké sněmovny.

 „Přijetí návrhu vítám, neboť tento zákon vnímám jako zásadní. Díky němu nedojde k promlčení závažných kauz v nejvyšších patrech politiky a imunita po více než dvaceti letech začne konečně plnit svůj pravý účel a dostane se na roveň imunitám v sousedních zemích,“ komentuje krok vlády místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Tato iniciativa není první. Již koncem dubna letošního roku byl návrh omezující imunitu zákonodárců smeten senátory. Pouhé dva senátorské hlasy chyběly k průlomovému schválení ústavní novely, jíž by byla zrušena doživotní trestněprávní imunita zákonodárců a ústavních soudců. Novelizace, kterou senát neschválil, byla přijetí nejblíže ze všech návrhů na úpravu imunity za posledních dvacet let. Proto ji ve stejném znění opětovně navrhla místopředsedkyně Klasnová  a spolupodepsali ji předáci všech sněmovních klubů.

„Podle mého názoru může být dnes trestní stíhání člena parlamentu účelové a politicky zabarvené. Právě proto se domnívám, že by zákon na zrušení doživotní imunity měl vést k systémovým změnám ve fungování policie a justice. Nikoliv k vynětí určité skupiny osob z jurisdikce obecných soudů tím, že pokud je parlament nevydá, vyloučí se jejich trestní stíhání pro daný přečin navždy. Tak, jak je tomu nyní,” řekla místopředsedkyně VV a dodává, že považuje za nešťastné dubnové rozhodnutí senátorů ODS hlasovat proti závazku koaliční smlouvy, stejně jako absenci senátorů ČSSD. Nebýt tohoto chování mohla být tato ústavní úprava již přijata.  

Imunita rozhodně neslouží k tomu, aby poslanec mohl řídit pod vlivem alkoholu, krást či podvádět, ale k ochraně zákonodárce, kdy není jasné, zda zákonodárce vůbec něco spáchal a vzniká zde tedy podezření, že by se mu nedostalo spravedlivého a objektivního soudu jako běžnému občanovi. Pokud opustí poslanecké lavice, pak tento důvod pozbývá svého opodstatnění. Z tohoto pohledu je přijetí novely zákona na doživotní zrušení imunity poslanců zcela klíčové. „Snad se to – při takto široké podpoře všech stran v Poslanecké sněmovně – podaří aspoň napodruhé,” zakončila Klasnová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama