Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2012 9:39:00

Imunita má být omezena jen po dobu funkčního období

Imunita má být omezena jen po dobu funkčního období

Vláda schválila poslanecký návrh na vydání ústavního zákona, který má omezit doživotní trestně-právní imunitu zákonodárců a ústavních soudců.

Cílem návrhu skupiny poslanců je omezit imunitu zákonodárců a soudců Ústavního soudu. Trestní stíhání by pak mělo být vyloučeno jen po dobu výkonu funkce.

Návrh byl již jednou schválen Poslaneckou sněmovnou, neprošel ovšem v Senátu. „Opět jej předkládají zástupci všech poslaneckých klubů zastoupených ve sněmovně,“ uvedla po jednání vlády vicepremiérka Karolína Peake. „Doufám, že poté, co opět projde Poslaneckou sněmovnou bude schválen i v Senátu, kde se to při posledním pokusu nepodařilo,“ připomněla šéfka vládní legislativy, která návrh kabinetu předkládala.

Při dalším projednávání návrhu ve sněmovně doporučuje vláda poslancům, aby zvážili přechodná ustanovení, která by zamezila případné retroaktivitě. Nová právní úprava by se tak týkala pouze imunity poslance, senátora či soudce Ústavního soudu, jejichž mandát vznikne po nabytí účinnosti zákona.

Kabinet doporučuje rovněž zvážit i změnu stanovující, že příslušná komora Parlamentu rozhodne o přípustnosti trestního stíhání „s konečnou platností“. Podle doporučení kabinetu by poslanci měli zvážit také přiměřenou legisvakanční lhůtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama