Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2023 9:09:00

Nikdo nic věrohodně ověřit nemůže

Nikdo nic věrohodně ověřit nemůže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zprávám o údajném přeletu ruských raket nad Rumunskem

 Ukrajina prohlásila, že ruské rakety, odpálené z Černého moře, přeletěly nad územím Moldovy a Rumunska (členský stát NATO, které by tudíž mělo reagovat). Rumunsko vzápětí prohlásilo, že žádné ruské rakety jeho vzdušným prostorem neprolétly (takže NATO nijak reagovat nemusí).

Je celkem jedno, co z toho je pravda. Jde o to, že tato zdánlivě drobná causa je důkazem probíhající “infoválky”, cílené manipulace s informacemi, jejich pozdržování či úprav - a že se toho dopouštějí VŠECHNY zúčastněné strany. Představy o nějakém factcheckingu přímo v místě bojů jsou nereálné, data jsou klasifikovaná a nikdo nic věrohodně ověřit nemůže.

Jinak by stálo za to podrobněji zkoumat rumunsko-ukrajinské vztahy, které rozhodně nejsou bezproblémové. Přitom Rumunsko má s Ukrajinou druhé nejdelší hranice ze čtyř zemí EU, které s ní sousedí: 531 km (Polsko 535 km, Maďarsko 130 km, Slovensko 90 km). Navíc Rumunsko přímo sousedí s dalším horkým bramborem regionu - Moldovou, s níž je historicky svázáno a která je Ruskem částečně okupována.

Rumunsko je zkrátka v tomto konfliktu jednou z klíčových zemí. Na rozdíl od Polska nebo Maďarska se o tom ale skoro nepíše.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama