ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2012 15:26:18

Hasičské záchranné sbory nejsou levnými likvidátory škod pro pojišťovny

Hasičské záchranné sbory nejsou levnými likvidátory škod pro pojišťovny

„Hasičské sbory zde nejsou od toho, aby sloužily pojišťovnám jako uklízecí a likvidační četa. Profesionální i dobrovolné hasiče zde máme především pro ochranu obyvatel," uvádí John k zamítavému stanovisku vlády k odvodům pojišťoven na účty HZS.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Zamítavé stanovisko vlády k povinným odvodům pojišťoven na účty hasičských záchranných sborů je nešťastné a vláda ukazuje, že o řešení situace v podfinancovaných záchranných složkách nemá zájem.  Vláda evidentně nechce narušovat miliardový byznys, ani přes fakt, že by zvýšila akceschopnost záchranného systému.

Návrh zákona počítá s podporou financování hasičských sborů prostřednictvím povinných odvodů komerčních pojišťoven. Tento finanční příjem by pomohl řešit jejich dlouhodobé systémové podfinancování. „Pojišťovny, které poskytují pojištění za škodu provozování vozidla na pozemních komunikacích by měly povinnost odvést každoročně Ministerstvu vnitra 6 % předepsaného pojistného. Tři pětiny takto získaných finančních prostředků mají pak být využity na financování hasičských záchranných sborů krajů, záchranného útvaru a Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a dvě pětiny mají být převedeny prostřednictvím krajů obcím spravujícím jednotky sboru dobrovolných hasičů,“ komentoval návrh zákona předseda strany Věci veřejné Radek John.

Ročně pojišťovny vyberou přes 20 miliard, vyplatí zhruba polovinu.  Samozřejmě to není čistý zisk. Další peníze jdou na administrativní výlohy a přerozdělování peněz, což však je záležitostí již samotných pojišťoven jak umí hospodařit. „Hasičské sbory zde nejsou od toho, aby sloužily pojišťovnám jako uklízecí a likvidační četa. Profesionální i dobrovolné hasiče zde máme především pro ochranu obyvatel.  Rovněž nejde o evropský unikát. Vícezdrojové financování využívají i další evropské státy jako například sousední Německo nebo Slovensko“ zdůraznil předseda strany John.

„Vláda by se měla podívat zejména na stanovisko Ministerstva vnitra, které zákon plně podporuje. Hasičské sbory spadají právě pod toto ministerstvo a je tedy logické, že ministr Kubice bude mít o situaci nejlepší přehled. Výmluvy, že se jedná pouze o další přerozdělování, jež v důsledku povede k dalšímu zvedání cen pojistného, považuji za liché. Tyto argumenty patří ke slovníku lobbistů pojišťoven, kteří chtějí uhájit maximum peněz pro pojišťovny,“ rozporoval výtky odpůrců návrhu zákona Radek John.

Přes zamítavý vládní postoj považuje strana Věci veřejné za důležité, že se tato problematika opětovně řeší a bude tento návrh podporovat ve sněmovně. „Kvalitnější hasičská technika snižuje škody a tím i pojistné plnění a hlavně mohou hasiči lépe a rychleji zachraňovat lidské životy, o které jde často právě i u autonehod,“ uzavřel Radek John.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama