Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2012 14:35:15

Vojenský újezd Boletice nabízí nové stezky a rozhlednu

Vojenský újezd Boletice nabízí nové stezky a rozhlednu

Vojenský újezd Boletice se díky deklaraci více otevírá veřejnosti. Dokument ve středu 11.7. na nové rozhledně na Knížecím Stolci přímo ve vojenském újezdu podepsal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministr obrany Alexandr Vondra.

Deklarace aktualizuje původní dokument podepsaný zástupci Jihočeského kraje, Ministerstva obrany ČR, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva životního prostředí v roce 2006. Ministerstvo obrany a Jihočeský kraj se zavazují společně postupovat při civilním využívání újezdu. Součástí deklarace je plán otevření nových stezek a cyklostezek pro tzv. měkkou turistiku, v roce 2013 v okolí Špičáku a v roce 2014 v severní části újezdu. V prostorech, které budou veřejnosti nově částečně zpřístupněny, nehrozí návštěvníkům žádné nebezpečí.

Deklarace byla podepsána na nové rozhledně na vrcholu Knížecí Stolec (1226 m.n.m.), ke které turisty od soboty 14. července dovede modrá turistická značka po 18 km dlouhé trasa. Pohled z rozhledny turistům nabízí jednu z nejkrásnějších vyhlídek po jižní a střední Šumavě. „Je dobře, že se vojenský újezd po dlouhých desetiletích otevírá veřejnosti. Těším se, že dojde k naplnění deklarace. Ti, kdo znají Boleticko dnes, mi dají za pravdu, že je tady krásně a turisté tu mají co obdivovat," uvedl k zpřístupnění dalších částí vojenského újezdu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Ministerstvo obrany plánuje, že do roku 2015 bude vyjmuto přibližně 12% současné rozlohy a předáno do katastrálních území města Horní Planá a obcí Kájov, Ktiš, Křišťanov, Želnava. Nově vznikne obec Polná na Šumavě s místní částí Květušín. Do konce roku 2014 provedou příslušníci Armády ČR očistu předávaného území od pyrotechnické zátěže. „Jedná se o okrajové části a pyrotechnická zátěž v nich není příliš veliká. Samozřejmě je vyčistíme. V území, která zůstane armádě a je o víkendech přístupné veřejnosti se musí návštěvníci pohybovat pouze po vyznačených trasách," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

V současné době jsou cyklotrasy a pěší stezky ve vojenském újezdu veřejnosti přístupné jen o víkendech a státních svátcích. Pravděpodobně už od příštího roku by trasy měly být v období letních prázdnin přístupné veřejnosti po celý týden. O víkendech a svátcích dojde v západní a severní části Vojenského újezdu Boletice v letech 2013 a 2014 k rozšíření prostorů otevřených veřejnosti v souladu s deklarací. Otevírání Boletic veřejnosti a postupné znační nových tras probíhá ve spolupráci s Klubem českých turistů, Jihočeským krajem a Vojenskými lesy ČR s.p.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama