Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2023 16:21:00

Jste vládou, která skutečně šlape po svobodě slova

Jste vládou, která skutečně šlape po svobodě slova

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 22. února 2023 k zákonu o České televizi a Českém rozhlasu

 Já moc děkuji, paní předsedající. Opravdu, když tady vidím řady vládní koalice, kdy oni se mimořádnou schůzí Sněmovny snaží už poněkolikáté protlačit tento vládní návrh, tak ta odpověď pro paní kolegyni Peštovou je jednoduchá: Protože to ti poslanci nemají ve svých rukách.

Oni prostě i přesto, že by s tím nesouhlasili, tak nemohou tu ruku zvednout jinak, protože je tady pouze pár poslanců, kteří tuto novelu tlačí, jsou domluveni s některými senátory, kteří tuto novelu taktéž tlačí, poněvadž jednoduchá věc je to datum, a to je, že během června se má navolit nový generální ředitel. A musí si to pohlídat, a když oni zvýší své počty na 18 z 15, tak nejen, že zatíží rozpočet České televize úplně zbytečně, který víme, jak je napjatý, ale samozřejmě, že budou chtít změnou kvora si tam dosadit svého vlastního člověka. To uvidíme samozřejmě za několik měsíců.

Takže já znovu i skrze své kolegy vyzývám pana ministra kultury, aby nám, odpověděl na jednu jedinou otázku: Proč není možné podpořit pozměňovací návrh pana kolegy Babky, aby se odložilo projednávání tohoto zákona, nebo aby jeho účinnost nabyla až příští rok po volbě generálního ředitele? A budeme všichni spokojeni, vy budete mít svých 18 radních, budete mít svá kvora tak, aby samozřejmě bylo jiné kvorum na volbu, jiné kvorum na odvolání generálního ředitele úplně nesmyslně. A můžete si prosazovat i další věci.

To, že jste vládou, která skutečně šlape po svobodě slova nejen tímto zákonem, ale i obecně, tak je to, co jste udělali na začátku vašeho volebního období. A důkazem toho, že jste minulý týden zrušili vládního zmocněnce pro média a dezinformace, protože jste si konečně uvědomili, že to prostě takhle ve svobodné společnosti (Předsedající: Čas, prosím) být nemá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama