MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2023 15:09:00

Darované pražské tramvaje už jezdí ulicemi ukrajinského Charkova

Darované pražské tramvaje už jezdí ulicemi ukrajinského Charkova

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pomoci hlavního města Prahy s obnovou veřejné dopravy v ukrajinském Charkově

 Ukrajinskému městu Charkov jsme poslali v říjnu loňského roku 20 tramvají, které byly stále pojízdné, ale už byly vyřazené pro pražský provoz. Ukrajinci se hned na to vrhli do práce, aby tramvaje upravili pro své využití. Museli je například přizpůsobit jinému rozchodu kolejí (z 1435 mm se měnila osa tramvají na 1524 mm). Povedlo se a teď už slouží pražské tramvaje k lepšímu chodu válkou zasaženého města. Charkovští cestující už se mohou svézt polovinou flotily darovaných tramvají.

Příběh pražských tramvají v Charkově ale začíná ještě daleko před válkou. Praha je tam prodala už v roce 2011 a sloužily až do začátku ruské invaze. Bohužel hned po začátku války se stalo město Charkov terčem masivního ruského ostřelování. Místní vozovna tramvají v tu chvíli patřila k jednomu z nejčastějších cílů a dopadly na ní stovky ruských raket. Úplně zničeno bylo 30 tramvajových souprav, další byly poškozené. Rusové totiž neváhají útočit na civilní cíle a terorizovat bezbranné obyvatelstvo.

Obnova vozového parku v Charkově je proto pro místní obyvatele povzbuzením a nadějí na návrat do normálního života po konci války. Pro nás Pražany je to zase důvod k hrdosti na to, jak Praha pomáhala. A pomáhat bude i dál!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama