Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2023 11:30:00

Krajské asistenční centrum slouží už rok. Prošly jím desetitisíce uprchlíků

Krajské asistenční centrum slouží už rok. Prošly jím desetitisíce uprchlíků

Od počátku války na Ukrajině jím prošlo na 50 tisíc válečných uprchlíků – jihomoravské Krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině (KACPU) funguje dnešním dnem (2. března 2023) od svého založení přesně rok.

Největší nápor zaznamenalo centrum, které původně sídlilo v areálu brněnského výstaviště, hned v prvních dnech konfliktu (7. až 13. března 2022), kdy sem z napadené Ukrajiny denně mířily tisíce prchajících žen, dětí a mužů. Asistenční centrum fungovalo v tomto čase na 100 procent – podle koeficientů mohlo za 24hodinovou směnu kapacitně zvládat na 1500 uprchlíků.

„V prvních dnech přicházelo obrovské množství lidí. Díky zkušenostem s organizací očkování jsme to ale zvládli zorganizovat tak, aby věci fungovaly rychle a v důstojném prostředí. Lidé utíkající před válkou na místě dostali najíst, obdrželi oblečení, hygienické prostředky, děti hračky, a když bylo potřeba, posloužili jim zdravotníci. A samozřejmě jim centrum pomohlo s vyřízením potřebných dokumentů, zdravotního pojištění a zajistilo jim ubytování, když si o něj zažádali. Ve velkém nasazení se jim o tyto služby staraly stovky hasičů, policistů a dobrovolníků. Působili zde i pracovníci Centra pro cizince Jihomoravského kraje a zaměstnanci našeho úřadu. Všem patří velký dík,“ ohlíží se za prvními dny fungování centra hejtman Jan Grolich.

Postupem času se služby centra podle aktuální potřeby měnily a rozšiřovaly také o služby bankovního sektoru, úřadu práce nebo mobilních operátorů. Od 1. června 2022 se na statistikách odrážejí také další vedlejší úkony vyřizované na KACPU (změna adresy, vzdání se dočasné ochrany, duplikáty víz, ověření povolení pobytu atd.) – dosud bylo takto odbaveno přes 12 tisíc uprchlíků. S tenčícím se počtem přicházejících uprchlíků bylo centrum k tomuto datu přestěhováno do kapacitně menších prostor v brněnské ulici Hněvkovského č. 65.

Jihomoravský kraj dosud vyplatil celkem na ubytování uprchlíků a provoz KACPU 363 milionů korun. Samotné fungování KACPU a záležitosti spojené s jeho provozem stály 34 milionů korun. Dosud kraj ze strany státu obdržel 235 milionů. Další úhrady jsou v procesu. Nad rámec těchto prostředků kraj využil celkem také cca 17 milionů korun od soukromých dárců.

V současnosti je KACPU umístěné na Hněvkovského ulici otevřeno v pondělí a ve středu 8 - 16 hod., v pátek 8 - 15 hod. V úterý, čtvrtek, sobotu, neděli a ve svátky je centrum zavřeno. V posledním období prochází KACPU průměrně 800 - 900 osob týdně (cca 250 registrace, 650 vedlejší úkony).

Zásadní změna přijde 1. dubna 2023, kdy provoz center převezme po krajích Ministerstvo vnitra. V působnosti kraje nadále zůstane agenda spojená se smluvním zabezpečováním ubytovacích kapacit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama