Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2023 14:51:00

Škrtat ve valorizaci důchodů není správné, je třeba podpořit růst mezd

Škrtat ve valorizaci důchodů není správné, je třeba podpořit růst mezd

Jako sociální demokracie chceme stát, který bude dávat lidem v těžkých časech jistoty. Současná vláda se však místo toho již několik dní dohaduje o tom, jak všem tyto jistoty vzít.

 Naší zemi v této chvíli trápí řada problémů. Lidé se propadají do chudoby, nerostou mzdy, ale naopak se skokově zvyšují ceny v obchodech. Inflace je třetí nejhorší v Evropské unii a drží se dlouhodobě na nesnesitelných číslech. A co dělají poslanci a poslankyně? Ti se již několik dní dohadují nad tím, kolik vlastně chtějí vzít důchodcům, snaží se vytvořit dojem, že na důchody nejsou peníze a poštvávají proti sobě generace.

„Nechápu, proč současná vláda postupuje takto. Místo toho, aby zreformovala daně a snažila se lidem v současné krizi pomáhat, tak poslední měsíce uvažuje jen o tom, jak státu přidělat do budoucna další starosti,” komentuje celou situaci předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

„Obávám se, že vláda lidem opravdu lže. Tvrdí, že na důchody nejsou peníze, ale to není pravda. Před třiceti lety výdaje na důchody tvořily asi 7,7 % HDP a dnes je toto číslo téměř stejné. Naše ekonomika roste, dynamicky se vyvíjí, a proto nevadí, že roste i počet důchodců. Je jen třeba obezřetněji a důkladněji přerozdělovat prostředky. A na to je třeba silný a sebejistý stát, který se nebojí jednat,” doplňuje bývalý předseda a expremiér Vladimír Špidla.

Je třeba, aby se v těžkých časech mohli lidé o stát opřít. Současný valorizační mechanismus je správně nastavený. Rapidně rostoucí důchody poukázaly na jiný problém a tím jsou nízké mzdy v naší zemi a nedostatečná podpora rodin. „Zatímco důchody kopírují inflaci, což je v pořádku, tak se ale reálné mzdy rapidně propadají. A to už správné není,” připomněl Michal Šmarda.

Není tedy třeba snižovat valorizaci, ale naopak navýšit minimální mzdu a příspěvky na děti. Proč? Protože ceny základních potravin za poslední rok vzrostly na téměř dvojnásobek původní ceny, protože ceny nájmů vzrostly až o 40 %.

Je na čase, aby se po vzoru Západu na příjmech státního rozpočtu více podílely velké zejména nadnárodní firmy nebo bankovní či energetický sektor.

Nesouhlasíme se současným postupem vlády, a proto se obrátíme na Ústavní soud.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama