Ing. Lukáš Wagenknecht

  • BPP
  • Praha 8
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2023 22:03:00

Neřešíme problém, pouze tuto jednu mimořádnou valorizaci

Neřešíme problém, pouze tuto jednu mimořádnou valorizaci

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

 Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

jak nás tady mluví, tak člověk pak už většinou reakce ubírá a ubírá. Nebudu tedy zatěžovat. Ale kolega Kunčar tady nakousl jednu věc, která mě také zaujala. Asi ji zopakuji, možná jinými slovy, a i pana ministra pak poprosím o reakci. To je to podstatné, co tu padlo. „Toto je speciální text zákona na jednu mimořádnou valorizaci v tomto červnu.“

My jsme tu dnes slyšeli, že vláda vlastně nemohla předvídat, jaká bude meziměsíční inflace v lednu tohoto roku. Co když vlastně ani neví, jaká je inflace tento měsíc, jaká bude příští měsíc a ten další měsíc? A bude další mimořádná valorizace. Dopadne to úplně stejně? Opět bude nepředvídatelnost? Bude tu nějaká mimořádná situace ve sněmovně a my budeme mít opět 1,5 dne na projednání textu zákona, který tu u nás máme.

Tak jen za mě, a to byla i moje reakce, když jsem pak vystoupil na předřečníky, kteří tu říkali, že kdo nebude hlasovat v tuto chvíli pro tento zákon, nemusel by hlasovat v zájmu všeho lidu. Mé dnešní očekávání bylo takové, že vyřešíme ten problém aspoň v tuto chvíli na tento rok. My to vlastně neřešíme na tento rok, pouze na polovinu tohoto roku. Toho se obávám velice. Já jsem očekával nějaké systémové řešení, které možná přijde, možná ne. Ale pokud my tady dnes toto odsouhlasíme, tak za tři měsíce můžeme být v úplně stejné situaci. A to mě trochu děsí.

To bych pak jen poprosil pana ministra, jaký mají připravený další krok? Protože toto se dnes asi, pochopil jsem, nějakou formou odhlasuje, i když já to nepodpořím, a řeknu pak i konkrétní důvod proč, který je pro mě důležitější než peníze, také jsou podstatné, ale co se bude dít, jestli za dva tři měsíce tady nemusíme být opět ve stejném režimu? A toto podle mě není systémové řešení problému, který tu dlouhodobě máme. Chápu, že to není problém této vlády, ale těch předchozích vlastně skoro všech za posledních 30 let, to také vnímám.

Pro mě druhá věc, jak se k tomu pak postavím. Dávám na misku vah dvě věci. Důvěru občanů v právní řád ČR, legitimní očekávání, tady to padá pořád dokolečka. Ale já si myslím, že ten zákon je retroaktivní. To je můj názor, takový zkrátka mám z toho, co tu dnes padlo. Opravdu to prolamujeme. A důvěra občanů ve věci, které jsou schválené, tu bude podle mého názoru prolomena. Uvidíme jak to vyhodnotí Ústavní soud, pokud to tam doputuje, jestli to je protiústavní, nebo ne, ale je to retroaktivní. Zkrátka tak to podle mě je.

A na druhé misce vah pak budu vážit to, že my neřešíme ten problém, pouze tuto jednu mimořádnou valorizaci. Ale mohou být další, mohou být ještě dvě tento rok. A opět se nám ta sněhová koule nabalí a trajektorie potenciálních navyšování schodků bude vyšší a vyšší. Jediné správné řešení je změnit systém. A tuto debatu očekávám a těším se na ni.

A na druhou stranu se bavíme o 19 mld. Kč tento rok. A já čekám, že letos se to musí vyřešit, protože pokud se to nevyřeší, nepřijde ten zákon, tak ten problém bude růst exponenciálně. Takže jak to vnímám já, dnes řešíme tuto jednu mimořádnou valorizaci, která podle mého názoru je retroaktivní.

A v tomto kontextu, když si pak dám na misku vah důvěru občanů v právní stát, prolomení retroaktivity v zákonech, které jsou, oproti penězům, které máme v tuto chvíli mimořádně. Já věřím, že by se dalo najít na stranách výdajů státu, třeba na provozu státu nebo někde jinde těch 20 mld. Kč. Samozřejmě není to jednoduché, škrty vždy samozřejmě bolí, ale dokonce nejsou ani legislativně nutné. Vláda může začít proaktivně škrtat. Takže jen tady bych chtěl nějakou reakci. Za mě větší váhu má důvěra občanů v právní stát a prolomení retroaktivity než jedna mimořádná částka, na kterou v tuto chvíli lidé nárok mají. A z toho jsem trochu zděšen, že my tu vlastně dnes, pokud to projde, jsme to nevyřešili a můžeme to za dva měsíce řešit znovu. A já věřím tomu, že pokud by tomu tak bylo, a vláda to nedokáže predikovat, tady to padlo, že to nedokáže predikovat ani neví, jaká je tento měsíc meziměsíční inflace, nevíme to, můžeme se to dozvědět 10. příštího měsíce, tak v tomto kontextu, pokud to takto uchopíme, ani není možné, jak to chápu já, standardním legislativním procesem dojít k nějakému systémovému řešení za dva tři čtyři měsíce. A toho se trochu děsím v tuto chvíli.

Takže za mě, jen obecně říkám, nepodpořím ten zákon z důvodů zásadních princip, protože pokud my budeme prolamovat důvěru občanů v právní řád a stát, tak co se stane za dva roky u voleb? Oni nebudou věřit těm, kteří dnes mají odpovědnost. A budou hledat odpovědnost někde jinde. Tak ta miska vah v tuto chvíli je.

Ostatní věci, které tu padají, čekám na reformy, velice se také na tu debatu těším, kde se bude šetřit na výdajích státu. Doufám, že na to nebude 1,5 dne, že bude více času to projednat ve velkém detailu. Ale v tomto konceptu jsem z toho tak trochu zhrozen, protože si nemyslím, že je v zájmu všeho lidu v tuto chvíli, abychom řešili systém, ale pouze dílčí věc s tím, že ji nemáme vyřešenou do budoucna, možná ani tento rok.

Takže jen bych pana ministra poprosil, jaké má záložní řešení. A pokud by další mimořádná valorizace byla, třeba i v menší částce, ale byla, jestli na to budou peníze a kde ty peníze na to sebereme?

Děkuji za vaši reakci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama