Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2023 19:51:50

Pokud stát pohrdá zákony, pak je porušují i lidé

Pokud stát pohrdá zákony, pak je porušují i lidé

V době covidové byla mnohokrát nařízení vlády v rozporu se zákony ČR, a dokonce i s Ústavou, což přiznávali i členové vlády. Pokud však občané odmítli tato protiprávní nařízení uposlechnout, byli postihováni a pokutováni.

 O protiprávnosti některých nařízení vlády nakonec pravomocně rozhodl soud.

Proč se po demonstraci na Václavském náměstí před Budovou Národního muzea strhla potyčka s policií? Inu, jak se říká, všeho moc škodí. Příčinou je mimo jiné i přehnaná propaganda a zamlčování faktů. Bezprostředně po vypuknutí konfliktu na Ukrajině byla republika zaplavena žlutomodrými vlajkami. Nešlo o živelnou upřímnou podporu od lidí, ale o státem a jeho institucemi organizované propagační gesto.

Ulice, úřady, ale i památky byly ověšeny modrožlutými prapory. V ty dny mi to připomnělo davy pionýrů kdysi, třepetající z chodníků kolem Leninovy třídy v Praze sovětskými vlaječkami, aby tak povinně vyjádřili podporu a lásku sovětské delegaci, řítící se v naleštěných Čajkách po Lenince z letiště na Hrad. Rusáky jsme neměli rádi kvůli okupaci v srpnu 1968 i kvůli porážkám v hokeji. Ale mávali jsme povinně.

I když pro mnoho občanů byl dříve Ukrajinec jen levná a podřadná pracovní síla a mnozí se k nim chovali podle toho, i když se v našich mediích před únorem 2022 otevřeně psalo o korupci, obchodu s lidskými orgány, černém obchodu se zbraněmi a fašismu na Ukrajině, rázem bylo útokem Ruska na Ukrajinu částí obyvatel vše zapomenuto a vzedmula se nebývalá vlna sympatií a podpory Ukrajině.

Navíc, jak jsem psal, lidé měli v paměti stále ten rok 1968 a hokej, své udělala i systematická mnohaletá mediální propaganda. Nebylo třeba posílat pionýry do ulic, lidé projevovali podporu upřímně. Respektive část z nich. Přesto se spustila masivní propaganda a všude vlály vlajky Ukrajiny s absencí těch našich vedle. Mnohdy i na významné dny ČR.

Tolik modrožlutá nebyla žádná země na světě. Inu jsme tím pověstní tím patolízalstvím. Naposledy je ukázkově předvedla vláda Petra Fialy, když předsedala EU. Nakonec ta přehnaná propaganda měla stejný negativní účinek, jako když byla republika ověšena transparenty s Havlem, všude se budovaly (za 300 tisíc z našich daní) lavičky a po přejmenování letiště se po Havlovi přejmenovávaly ulice, náměstí, či školy. Vyvolalo to vlnu nevole a kritiku Havla.

To samé se stalo díky přehnané propagandě Ukrajiny. Lidem to přehnané množství vlajek začalo vadit, nechápali, proč omotávají kdejakou památku, proč visí na úřadech či jiných budovách, velmi často s absencí naší státní vlajky vedle, a to i o pro ČR významných dnech. Díky tomu všemu si lidé vybavili události let minulých, včetně osmiletého bombardování civilistů v Donbasu.

Mnoho z nich a vlastně mohu napsat mnoho z nás v sobě probudilo národní hrdost a začali si na své profily, namísto ukrajinských, přidávat české trikolory. Mnoho lidí projevilo svoji státnost tím, že na zahradě vztyčili stožár a vyvěsili naši státní vlajku. Na naší zahradě například vlaje již 8 let. Mnoho lidí si začalo uvědomovat, že dění na Ukrajině není až tolik jednobarevné, a aniž by obhajovali Rusko, si začali uvědomovat příčiny toho konfliktu.

Stát a jeho instituce a úřady samospráva přehnanou propagací Ukrajiny v mnoha lidech vyvolali znechucení, odpor a kritiku. Hořkou korunu tomu dal ministr Rakušan vyvěšením transparentu s Putinem v pytli vedle vlajky Ukrajiny. Protože to bylo na významný den ČR, tak vedle pověsil i vlajku Českou. To, o čem píši, včetně postoje vlády Petra Fialy k lidem této země, kdy upřednostňuje cizí před vlastními, vyvolalo spontánní reakci lidí po včerejší demonstraci na Václavském náměstí.

Lidé chtěli odstranit vlajku Ukrajiny z budovy Národního muzea. Možná i proto, že vedle ní nevisela naše státní vlajka, jak předepisuje zákon. Vlajka Ukrajiny visí osamocená na budově, která je bytostně spjata s národním obrozením a s tradicemi českého národa, na jejíž fasádě je 72 jmen velikánů české historie. Vyvěšení cizí státní vlajky na této budově je pak mnoha lidmi chápáno jako ponížení a urážka tradic českého lidu.

Základní pravidlo vyvěšování státní vlajky České republiky je stanoveno zákonem č. 352/2001 Sb., v platném znění, o užívání státních symbolů České republiky, v platném znění, ve kterém se mj. praví, že:

  • 8

- Vyvěšují-li se se státní vlajkou současně státní vlajky jiných států, umístí se státní vlajka vždy na nejčestnější místo; to je z čelního pohledu na objekt

- vlevo při vyvěšení 2 státních vlajek,

- uprostřed při vyvěšení lichého počtu státních vlajek, nebo

v prostřední dvojici vlevo při vyvěšení sudého počtu státních vlajek,

- první zleva, případně i poslední v řadě, při vyvěšení většího počtu vlajek než 5.

Media dnes oznámila, že byl zadržen člověk, který měl na demonstraci na zádech batoh, s písmenem Z. Není to absurdní postihovat někoho za písmeno na batohu, které může znamenat cokoli (třeba firmu Zara), když policie jinde ignoruje to, že na jiné demonstraci, na které je přítomen i ministr vnitra, vlají vedle vlajek Ukrajiny i vlajky s nacistickými symboly, či se pořádají diskotéky oslavující Banderu, tedy fašismus? Obrázek - propagace fašismu těsně vedle nijak nereagujících policistů:

Není vedle popsané přehnané propagandy tohle vše důvodem, proč u mnoha lidí roste alergie na vlajku Ukrajiny i díky tomu, že vidí u některých vojáků Ukrajiny vytetované nacistické symboly, svastiky, či na uniformách nacistické symboly? Není to i díky tomu, že Zelensky udělil vojenské jednotce čestný titul Edelweiss, minimálně připomínající speciální nacistickou protipartyzánskou jednotku Edelweiss působící během druhé světové války na území Slovenska?

Dovolím si připomenout nedávnou reakci Polska za čerstvou propagaci Bandery: „Jsme extrémně kritičtí, velmi, velmi negativní vůči jakékoli glorifikaci nebo dokonce připomenutí Bandery,“ zdůraznil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Jak mám bez rozpaků podporovat zemi, která do dneška uctívá u pozlacených soch nacistu a vraha Banderu?

Odsuzuji tuto válku a nesouhlasím s ní. Nejsem fanda Ruska a odsuzuji je za intervenci na Ukrajinu, jakkoli vnímám, že z pohledu Rusů má své důvody a příčiny. Stejně tak ale odsuzuji Ukrajinu za uplynulé období, za totalitu, potírání korupce, černý obchod se zbraněmi a s lidskými orgány, uctívání Bandery a propagaci fašismu, za genocidu na Donbasu a vraždění civilistů včetně dětí. Jsem pacifista, celoživotně odsuzuji jakoukoli válku a jakékoli projevy fašismu a nacismu!

Zákony je třeba dodržovat a měly by je dodržovat všichni. Policie by mimo jiné měla usilovat o dodržování zákonů všemi. Pak se ptám, proč se iniciativně policie vedle potlačení protestu nesnaží o to, aby vedení Národního divadla dodržovalo Zákon o státních znacích? Proč nestíhá propagaci fašismu či nacismu na demonstracích či diskotékách? Proč se mediálně propaguje, že ten, kdo projevuje vlastenectví a drží v ruce státní vlajku, je fanoušek Ruska?

Ztratili jsme snad zbytky cti a národní hrdosti?

Policie je od toho, aby pomáhala a chránila. Mimo jiné, aby chránila společnost i před porušováním zákona a jeho následky.

Michal Malý, místopředseda MO Trikolora Praha

Napsáno pro Parlamentní listy

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama