Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2023 8:39:00

Dodavatelé potravin nesmí situace zneužívat na úkor zákazníků

Dodavatelé potravin nesmí situace zneužívat na úkor zákazníků

Krize nesmí žádný ze subjektů dodavatelského řetězce zneužívat. Kontroly ze strany ČOI i Potravinářské inspekce se v dohledné době ještě zintenzivní a budou koordinovány.

Nutná konsolidace státního rozpočtu neumožňuje zrušení DPH na potraviny. V oblasti daní by se zákonodárci měli soustředit primárně na sjednocení a zjednodušení DPH. Petr Bendl, poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zemědělství zároveň upozorňuje na dlouhodobé narušování systému poskytování dotací na lokální i mezinárodní úrovni.

„Konkurenceschopnost v produkci potravin je dlouhodobě narušována systémem poskytování dotací, a to jak na úrovni Evropské unie, tak v České republice. Řešením situace není další navyšování objemů peněz v sektoru, ale pravidelné vyhodnocování efektivity jednotlivých dotačních titulů a případné snížení objemů. A to primárně těch programů, které konkurenceschopnost uvnitř naší republiky snižují. Neustálá koncentrace produkce a téměř neexistence lokální produkce do budoucna představuje pro Českou republiku značné riziko v potravinové bezpečnosti a neustále se zvyšující tlak na výši dotací ze státního rozpočtu,“ řekl poslanec za ODS Petr Bendl.

„Povinností státu v oblasti cen je především hlídat, zda v sektoru výroby a potravin nedochází ke zneužívání pozice na trhu. Stát zároveň ve svých podporách musí zohlednit fakt, že existuje výhoda z velikosti, která, pokud ji stát nebude brát vážně, způsobí, že se nejen prodej, ale i produkce potravin dostane zcela do rukou nadnárodních společností, což bude mít za následek větší závislost na dovozu potravin,” dodal Bendl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama