RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2023 7:33:00

Český jaderný otazník

Český jaderný otazník

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k budoucnosti energetiky

 Stále nedokážu pochopit, kde se v naší zemi bere taková jistota, že budoucnost energetiky je v jádru. Tato nekritická víra se pak odráží třeba v tom, že se s jistotou malují koncepce zahrnující mnoho nových jaderných bloků. O jejich ceně přitom nemáme ani ponětí. Budou navíc nově doplněny bloky menšími, i přitom, že je na Západě (ne, ruskou plovoucí elektrárnu nepočítám) ještě nikdo nepostavil.

Nejsem vůbec odpůrce jaderné elektřiny, ale zafixovat se na zdroj, o jehož ceně toho po ekonomické katastrofě na Západě proběhlých projektů víme pramálo, se mi zdá divné. Jak pak posuzujeme výhodnost více či méně alternativy k jádru, mi není vůbec jasné. Stejně tak považuji za málo odpovědné snění o dalších elektrárnách a nestavění (a dokonce ani neprofinancování - neb zatím vybrané peníze nejsou dostatenčné) úložiště nebezpečného odpadu. A do třetice stále nechápu, jak ekonomicky smysluplně kombinovat vysoký podíl jádra (v ČR se mluví o 50%) s obrovskou kapacitou obnovitelných zdrojů (OZE), které budou ve stále větší části roku vyrábět velmi levně dost elektřiny na pokrytí celé poptávky.

Rád bych věřil, že předtím, než se k této vizi zafixujeme, opravdu ji promyslíme a probereme "ze všech stran". Jak patrno, jsou místa, kde v tom mají taky jasno, a to třeba v renomovaném Německém thinktanku DIW Berlin. Akorát jinak jasno, než u nás. DIW ve své aktuální analýze uvádí, že všechny jaderné projekty, o kterých se v dnešní době kvůli energetické a klimatické krizi debatuje, nejsou ekonomicky a ani technicky životaschopné a smysluplné, do centra pozornosti se naopak dostávají mnohem výhodnější obnovitelné zdroje. Chápu, že mnoho z Vás tento post nepotěší, ale není od věci se rozhodovat, na základě dostatku informací. A to i těch, které se člověku zrovna moc nelíbí...

P.S.: Data o tom, že elektřina z "nového" jádra je dle projekcí násobně dražší než z efektivních OZE a že ty je třeba doplnit nikoliv stabilním ale flexibilním zdrojem, plus úložišti a demand managementem, myslím není obtížné dohledat...

Více o analýze DIW Berlin si můžete přečíst ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama