Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2012 18:17:45

Zemědělci postižení suchem získají úlevy

Zemědělci postižení suchem získají úlevy

Úlevy a odklady splátek pomůžou zemědělcům z oblastí zasažených suchem překonat nepříznivý rok.

Petr Bendl si osobně prohlédl oblasti na Znojemsku, které letos na jaře postihlo sucho. O následcích nepříznivého počasí mluvil se zemědělci z obcí Trstěnice, Miroslav a Suchohrdly u Miroslavi.

Zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu jednali o možnostech, jak pomoci pěstitelům, jejichž úrodu poškodilo letos na jaře sucho.

„Na ministerstvu jsme připravili sadu opatření především charakteru úlev a odkladů, která postiženým pěstitelům pomůžou překonat následky extrémního počasí. Usilujeme o to, aby banky byly vstřícné při jednání o odložení splátek úvěrů, zajistíme možnost prodloužit o rok dobu realizace projektů Programu rozvoje venkova nebo odložit splátky při prodeji pozemků z Pozemkového fondu,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Podle předběžných výsledků se výnosy letošní sklizně v postižených oblastech propadnou zhruba na 20 % běžných hodnot. Některé porosty museli zemědělci dokonce zaorat.

„Na vlastní oči jsem se přesvědčil, jak se sucho z letošního dubna a května odrazilo na úrodě zemědělců z jižní Moravy. Poškozené byly především ozimé plodiny a víceleté pícniny, které už navíc předtím poničily únorové holomrazy,“ řekl ministr Petr Bendl.

Ministr také navštíví na jižní Moravě lesy u Bzence, kde v květnu propukl ničivý požár. Oheň zasáhl téměř 200 hektarů borového lesa, jehož majitelem je státní podnik Lesy ČR.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama