Stanislav Hodík

  • STAN
  • Dušníky
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2012 22:48:54

RUD - Rozumně Uložené Daně

RUD - Rozumně Uložené Daně

Vážení, myslím, že rozhodnutí provést změny v RUD směrem ke spravedlivějšímu rozdělení je jedním z největších počinů současné vlády a úspěchu především „Starostů a nezávislých“, doufám, že již nic nezastaví zbývající


Myslím,že rozhodnutí provést změny v RUD směrem ke spravedlivějšímu rozdělení je jedním z největších počinů současné vlády a úspěchu především „Starostů a nezávislých“, doufám, že již nic nezastaví zbývající proces, aby tyto změny počaly platit od 1.1. 2013. Myslím, že budoucnost ukáže, že to byl správný krok a možná i jeden z mála smysluplných v řešení některých současných problémů. To že valná většina obcí dnes hospodaří se svými prostředky lépe než stát je nepopiratelné, to že zastupitelstva a vedení radnic většiny menších obcí jsou obsazovány především nezávislými lidmi - politiky, kteří nejsou vázáni stranickými dokumenty a usneseními orgánů, ale v komunální politice jsou pro to, aby pro občany-voliče vykonávali samosprávu, službu občanům, je také holým faktem.

Dnes se blýská na lepší časy, obecní kasy budou o něco plnější a starostové, zastupitelstva budou moci efektivněji plánovat a uskutečňovat další rozvoj svých obcí a potřeby svých občanů, potažmo celého státu.

Na co narážím a o co mi v tuto chvíli jde?

Úřady práce evidují spoustu dlouhodobě nezaměstnaných, tyto obce využívají na VPP (veřejně prospěšné práce), za léta fungování VPP se spostu těchto lidí našlo v této práci, byť se jedná o práce spojené s úklidem obcí, údržbou zeleně a podobně, je to práce důstojná a je za každým poctivě pracujícím vidět výsledek. Problémy nastávají ve chvíli kdy ÚP obcím pracovníky, kteří se osvědčili, práce je dokonce baví a jsou ochotni jí zodpovědně vykonávat, tak prostě není síla tyto lidi do obce na VPP získat. ÚP mají svá pravidla, postupy, kriteria a přes ty nejede vlak. Logika ba ani efektivnost zde nefunguje, protože člověk který je v obci na VPP, nebo je v evidenci ÚP a sedí doma příjde státní pokladnu na přibližně stejné peníze, nebudu-li brát v potaz že na VPP v obci vykoná nějakou práci. Pokud tuto skutečnost zohledním, potom pro společnost je člověk na VPP levější variantou.

Mnohokrát jsme s některými kolegy starosty při diskusích o RUD probírali možnosti, že by jsme na obcích zaměstnali některé pracovníky, kteří se osvědčili na VPP, protože jedinou překážkou toho je nedostatek financí v obecních pokladnách. Dnes máme RUD dá se říci schváleny a nastáva čas předvést státu, že stát (ÚP) nedokázal spoustě lidem, některým dlouhá léta zajistit práci a my na obcích tyto svedeme. Máme-li přes 6 tisíc obcí, tak jsem přesvědčen, že v každé obci najde starosta človéka, kterého by mohl a podle mne i měl zaměstnat. S velikostí obce můžeme samozřejmě hovořit i o větším počtu pracovníků. Pokud by se povedlo od 1.1.2013 na obcích městech, zaměstnat minimálně okolo 10 tisíc lidí (dlouhodobě nezaměstnaných) v souvislosti s RUD, nebyl by to úspěch ?

Já jsem již předběhl dobu, neboť mne ÚP již nechtěl přidělit člověka s kterým jsem spokojen a který chce v obci pracovat, tak jsem jej od července zaměstnal, samozřejmě prostředky v rozpočtu

na toto mám, neboť tento člověk mi zase vykoná některé práce, které bych musel zjednávat za úplatu.

Mám v úmyslu vyzvat všechny kolegy starosty, zastupitelstva, pokud již o tomto neuvažují nebo již to mají připraveno, aby tuto záležitost zvážili.


Rozumně uložené daně jsem uvedl v nadpisu, myslím, že to přesně vystihuje podstatu. Většina prostředků převených obcím přímo v RUD bude v těchto obcích využito efektivně a bude v těchto obcích vidět. Budoucí roky nám to ukáží. Chce to také ale širší zájem občanů o dění v obcích, o rozhodování v orgánech obcí. Stanislav Hodík , starosta Dušníky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama